Šaranović pita i za imovinu policajaca

Ministar policije traži odgovore o dokumentu koji reguliše pitanje životnog stila policajaca, pita za saradnju sa SDT-om i za javni konkurs za pomoćnike direktora policije

39251 pregleda 106 reakcija 53 komentar(a)
Odgovore čeka do kraja sedmice: Šaranović, Foto: Luka Zeković
Odgovore čeka do kraja sedmice: Šaranović, Foto: Luka Zeković

Ministar policije Danilo Šaranović tražio je da mu se do kraja radne sedmice dostave informacije o dokumentima kojima se kontroliše imovina, prihodi i životni stil policajaca, podatke o njihovim autorima i o tome da li su službenici obučeni za njihovu primjenu.

To između ostalog piše u dopisu koji je novoizabrani ministar unutrašnjih poslova poslao načelnici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Oliveri Vojinović.

On u pismu konstatuje da je predlog tog akta dobio pozitivna mišljenja relevantnih organa, zbog čega tvrdi da je neophodno da ga izvijeste da li je to odjeljenje bilo uključeno u njegovu izradu, ko je činio tu grup, kao i da li je predlog pravilnika u skladu sa GREKO preporukama.

“Koja sredstava za primjenu navedenog Pravilnika su potrebna Odjeljenju unutrašnje kontrole; Da li su zaposleni u Odjeljenju unutrašnje kontrole obučeni za primjenu pravilnika, Stav Odjeljenja unutrašnje kontrole po pitanju predloženog Pravilnika, Da li je potrebno, sa stanovišta pozitivne prakse unutrašnje kontrole, revidirati navedeni Pravilnik. Takođe, potrebno je dostaviti podatke, uz adekvatno obrazloženje, da li Odjeljenje unutrašnje kontrole ima pristup bazama podataka, neophodnih za svoj rad, u realnom vremenu”, navodi se u dopisu Šaranovića.

Istovremeno, Šaranović je od načelnika Službe za informacione tehnologije Dara Bečanovića tražio podatke o interoperabilnost sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) i pristupu bazama podataka MUP-a.

On je u dopisu konstatovao da je u cilju unapređenja saradnje između MUP-a i Specijalnog državnog tužilaštva potrebno odraditi aktivnosti iz domena njihove nadležnosti - kako bi se instituciji kojom rukovodi Vladimir Novović omogućio pristup bazama podataka MUP-a.

On je rekao da mu je zbog toga neophodno dostaviti detaljnu analizu ICT okruženja planiranog za tu namjenu, uključujući informacije o bazama podataka kojima bi SDT trebalo da ima mogućnost pristupa u realnom vremenu.

“Na kom nivou spremnosti je trenutno Služba za informacione tehnologije, odnosno MUP da se ova aktivnost uspješno realizuje. Na kom nivou spremnosti je Specijalno državno tužilaštvo i kakve su njihove tehničke mogućnosti za realizaciju navedene aktivnosti. Da li su ispunjene sve tehničke pretpostavke i zahtjevi za integraciju sa Specijalnim državnim tužilaštvom. Da li postoji detaljan plan za implementaciju ove aktivnosti, uključujući procjenu vremenskog okvira za realizaciju, potrebne resurse i troškove”, piše Šaranović.

Pomoćnici direktora

Novi ministar unutrašnjih poslova pisao je i načelnici Odsjeka za kadrovske i pravne poslove državnih službenika Sonji Radonjić, tražeći odgovore javnom konkursu za pomoćnike direktora Uprave policije.

On konstatuje da Uprava policije tim konkursom traži pomoćnike direktora za Sektor policije posebne namjene, Sektor policije opšte nadležnosti i Sektor granične policije.

“Imajući u vidu očiglednu omašku Uprave policije, gdje navode da je oglas raspisala Uprava za ljudske resurse, a ne Ministarstvo unutrašnjih poslova... dostavite sljedeće informacije: Kada je oglas raspisan; Ko su prijavljeni kandidati; U kojoj fazi je postupak pred Upravom za ljudske resurse”, navodi se u dopisu.

Šaranović traži i da mu odgovore da li je obavljeno testiranje kandidata, ko su bili predstavnici organa, a ko stručni saradnici i da li su Ministarstvu dostavljeni konačni rezultati testiranja.

“Da li je ranije rukovodstvo ministarstva bilo upoznato sa eventualnim rezultatima testiranja; Da li je donosena Odluka o izboru kandidata”, navodi Šaranović u pismu.

Bonus video: