Bijelo Polje: Policija čuva đake, nakon prijave da je učenik prijetio đacima da će ih pobiti

U Osnovnoj školi “9. maj” u Sutivanu od juče raspoređen službenik Uprave policije, roditelji do daljeg ne daju djeci u školu

40551 pregleda 99 reakcija 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Osnovnoj školi “9. maj” u Sutivanu kod Bijelog Polja juče je raspoređen službenik tamošnjeg policijskog Odjeljenja bezbjednosti nakon prijave da je jedan od učenika prijetio đacima da će ih pobiti i da je na njegovom spisku za odstrel 26 osoba.

To su “Vijestima” potvrdili juče iz Uprave policije.

“Upoznati smo sa slučajem od strane uprave škole, kojoj su roditelji prijavili da je jedan od učenika prijetio da će pobiti učenike. Obavljen je razgovor sa direktorkom škole, razrednim starješinom i još jednim profesorom”, navode iz te institucije.

Oni nisu odgovorili na to da li je obavljen razgovor sa tim učenikom, ističući da se radi o djetetu mlađem od 14 godina, koji ne podliježe krivičnoj odgovornosti.

Mađutim, više roditelja “Vijestima” je saopštilo da to nije dovoljno za bezbjednost njihove djece i da “sigurnost učenika niko ne garantuje”.

Tvrde da zbog toga ubuduće neće slati djecu u školu, dok se slučaj ne ispita do kraja.

Tu obrazovnu ustanovu juče su, prema izjavama roditelja, obišli predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i kulture, koji su razgovarali sa direktoricom Milijanom Marković Bošković, nastavnicima i roditeljima.

Iz Ministarstva juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tom slučaju.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Bijelom Polju prekjuče su “Vijestima” saopštili da utvrđuje činjenice nakon prijave policije - da je jedan učenik devetog razreda prijetio vršnjacima...

“Vijestima” su iz tog ODT-a saopštili da im je policija taj slučaj prijavila juče u 14 časova.

“Nakon toga je ovo tužilaštvo preduzelo niz hitnih radnji u saradnji sa policijom, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, navode u odgovoru iz ODT-a.

Više roditelja “Vijestima” tvrdi da je taj učenik njihovoj djeci slao fotografije pištolja, uz poruke da će ih pobiti.

“On je prišao mom sinu i rekao: ‘Imam spisak da vas pobijem, ti si prvi na spisku’, pri čemu mu se unosio u lice”, ispričao je jedan od roditelja.

Sličnu priču reporterki “Vijesti” saopštio je i drugi roditelj.

Zbog tih dešavanja, njih petnaestak sazvalo je prekjuče hitan sastanak sa direktoricom škole, kojoj su, tvrde, poručili da djecu neće slati na nastavu sve dok se slučaj ne ispita do kraja i policija preduzme potrebne mjere.

Jedan od učesnika sastanka, ispričao da je tražio da škola garantuje djeci bezbjednosti i da to potpišu.

Prema njihovim riječima, škola im to nije mogla garantovati, pa su odlučili da djecu ostave kućama.

“Roditelji su na sastanku iznijeli jasan stav da ne žele da se ponovi scenario slučaja škole ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu i tražili da se hitno uključe sve relevantne institucije, uključujući službe za maloljetničku delikvenciju”, kazao je novinarki jedan od roditelja.

Oni potenciraju da su prijetnje njihovoj djeci upućene prije tri dana, kada su “preko razrednog starješine obavijestili direktoricu”.

“Razredni starješina Dragan Mašković je na sastanku sa roditeljima i direktoricom kazao da je o slučaju obavijestio direktoricu preksinoć i tražio da ona slučaj prijavi policiji, kao i da sazove hitnu sjednicu školskog odbora”, kazao je jedan od roditelja.

Direktorica Bošković Marković, međutim, to je negirala i tvrdi da je o slučaju obaviještena u četvrtak, nakon čega je i ona slučaj prijavila policiji, Centru za socijalni rad i Ministarstvu prosvjete.

Roditelji kažu i da je isti učenik prijetio i direktorici, nakon što mu je ranije, zbog vladanja, zabranila da ide na ekskurziju sa ostalim učenicima.

Direktorica je juče kazala da ne želi da daje nikakve izjave povodom tog slučaja, i da sve prepušta nadležnim organima.

Bonus video: