Ko će u mišje rupe, a ko preko granice: Transkripti razgovora Medenice i sutkinje Žižić, tri dana uoči izbora 2020.

Samo da prođe nedjelja da vidimo hoće li ih biti i u mišjim rupama ili će fino trbuhom za kruhom da im otvorimo granice, piše Žižić telefonski Medenici 27. avgusta 2020. godine. Ona je juče Vijestima rekla da njene privatne poruke sa tadašnjom šeficom Vrhovnog suda nemaju političku dimenziju, već se odnose na kolege što su joj otežavali rad

91083 pregleda 235 reakcija 127 komentar(a)
Medenica vedrila i oblačila pravosuđem, Foto: Boris Pejović
Medenica vedrila i oblačila pravosuđem, Foto: Boris Pejović

Nekadašnja sutkinja Apelacionog suda Milenka Seka Žižić u predvečerje parlamentarnih izbora 2020. godine poručivala je tadašnjoj prvoj ženi crnogorskog pravosuđa Vesni Medenici da sačekaju da “prođe nedjelja”, pa da vide ko će biti u mišjim rupama ili preko granice - trbuhom za kruhom.

Vijesti su imale uvid u transkripte komunikacija nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda sa više kolega, među njima i na stotine poruka koje su razmijenile ona i Žižić, sada na poziciji sudije Vrhovnog suda.

Iako je propisima jasno definisan njihov međusobni odnos na funkcija koje su pokrivale, njih dvije komentarišu više predmeta, najavljuju šta će preduzimati, ocjenjuju i kako se tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ponaša u javnosti...

Žižić u prepiskama konstatuje i da će “mijenjati zakon” kako bi Medenica doživotno bila predsjednica Vrhovnog suda, a zatim, iako joj to nije direktno nadređena, od nje traži određene dozvole, referiše ko je zadužen kojim predmetom, pita da li u jednom slučaju može da izdvoji mišljenje, ali i traži da joj pomogne u izboru saradnika, kako predsjednik Apelacionog suda ne bi postavio nekog drugog.

U članu 2 Zakona o sudskom savjetu i sudijama stoji da sudija sudi i odlučuje samostalno i nezavisno, da se sudijska funkcija ne smije vršiti ni pod čijim uticajem, kao i da niko ne smije da utiče na sudiju u vršenju sudijske funkcije.

Žižić u odgovoru Vijestima navodi da najveći broj poruka ima strogo privatni karakter, bez apsolutno ikakve veze sa njenom funkcijom - pa zato i ne predstavlja objektivno informisanje javnosti, već grubo zadiranje “u moj privatni život i povredu mog poslovnog i sudijskog integriteta”.

Miševi i rupe

Tri dana uoči parlamentarnih izbora 2020. godine, Žižić 27. avgusta 2020. godine Medenici šalje poruku:

“Samo da prođe nedelja da vidimo hoće li ih biti i u mišjim rupama ili će fino trbuhom za kruhom da im otvorimo granice”.

Sutkinja je juče odgovorila da smatra opasnim spinom pitanje Vijesti - da li se njena konstatacija za otvaranje granica odnosi na neku političku ili nacionalnu grupu.

“Smatram vrlo opasnim medijskim spinom, jer moja komunikacija u tom smislu nije imala apsolutno nikakav politički i opšti karakter, niti se pominje bilo koja grupacija i navedena komunikacija se izvlači iz konteksta. Komunikacija se odnosi na pojedince sa kojima sam tada sarađivala i koji su otežavali i opstruirali moj rad, zbog čega sam se upravo i zalagala za javno objavljivanje izdvojenog mišljenja. Vaše pitanje ‘da li jasno zauzimanje strane u političkom smislu može dovesti u pitanje pristrasnost sudije’ nije na mjestu, jer, kao što sam i navela, ništa što navodite nema političku konotaciju, a podsjetiću Vas da mi predočavate prepiske koje su izvučene iz nečijeg telefona, što je strogo privatno”, napisala je Žižić u odgovoru Vijestima.

To je privatna, a ne poslovna komunikacija: Žižić
To je privatna, a ne poslovna komunikacija: Žižićfoto: Savo Prelević

Nekoliko dana nakon izbora, ona šalje poruke sa patriotskih skupova, organizovanih nakon što je do tada vodeća Demokratska partija socijalista izgubila većinu...

“Srce mi je večeras koliko Lovćen”, šalje ona Medenici, a potom i link do video-snimka objavljenog na fejsbuk stranici Vijesti, a na kom je zabilježen patriotski skup.

Poslije nekoliko fotografija sa tog skupa, koje je poslala tadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda, Medenica joj odgovara:

“Kako niko ne prenosi. Piiiii”, a Žižić joj odgovara da je prenos bio najavljen...

Odgovarajući na pitanja Vijesti, ona je rekla da svaki sudija ima pravo na svoje lično mišljenje i uvjerenje, ali koje apsolutno nikada nije moglo imati uticaj na profesionalno obavljanje sudijske funkcije koju obavlja 34 godine:

“A Vi na ovaj način želite, objavljivanjem privatnih razgovora i medijskim spinom meni pripisati pripadnost nekoj političkoj partiji, povodom čega se nikada nisam izjasnila, a što je strogo zabranjeno”, rekla je Žižić.

Predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović nije odgovorio na pitanja Vijesti o referisanju njegove koleginice onima koji joj nisu direktno nadređeni.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li je Žižić od njega, tokom 2019. godine, tražila da joj za saradnika postavi izvjesnog D. M. ali i je li ga tim povodom, eventualno, zvala Medenica.

Medenica
Medenicafoto: Boris Pejović

Dujović nije odgovorio ni na pitanje smatra li primjerenim da sudije Apelacionog suda izvještavaju o svojim i tuđim predmetima predsjednicu Vrhovnog suda, a ne svog direktno nadređenog, kao i pitanje priliči li sudiji Apelacionog suda da u predvečerje parlamentarnih izbora 2020. godine, maltene prijeti otvaranjem granica bilo kojoj političkoj ili nacionalnoj grupi?

Nije odgovoreno ni na upit da li to može dovesti u pitanje pristrasnost sudije.

Žižić je bila sudija Osnovnog suda u Nikšiću, a potom Višeg suda u Podgorici.

Prije devet godina izabrana je za sudiju Apelacionog suda.

U Višem sudu dužila je predmete ratnih zločina - “Morinj” i “Deportacije”...

Bila je u vijeću Apelacionog suda, koje je u februaru 2021. godine oborilo prvostepenu presudu za “državni udar”.

U martu 2022. godine, odlukom Sudskog savjeta izabrana je za sutkinju Vrhovnog suda.

Vesnu izvještavala o predmetima

“Ako je ovaj predmet kod nas je stigao po žalbi 27. 03. Kž 41/20 kod sud Piletić”, samo je jedna od poruka o brojnim predmetima Apelacionog suda za koje je Žižić podnosila izvještaj Medenici.

Iz poruka pronađenih u telefonu Medenice nakon što je lišena slobode, vidi se da joj Žižić objašnjava kada može izuzeti mišljenje.

Nakon razgovora o jednom predmetu, Medenica njoj piše:

“Ukapirala sam. Čula sam se sa Mušikim. Poškopiće ih sam mu ti reci, reče. A zna za njihov odnos”.

Od sutkinje Žižić dobija odgovor:

“Ok jer sam baš u problemu. Kad je njihov predmet izdvojim mišljenje, ali kad je moj ne znam šta da radim”, šalje ona.

Priča li Milivoje previše?

Suktinja Žižić pitala je u junu 2019. godine Medenicu i da li je u redu da tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić iznosi podatke iako predmet nije pravosnažan.

To proizlazi iz njihove prepiske koju započinje Žižić:

“Je li ok što sve ove podatke iznosi, a nije pravosnažan predmet?”, pita sutkinja Apelacionog suda predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore.

Katnić
Katnićfoto: Boris Pejović

Ona joj odgovara da je u početku “bio ok”, ali da tada priča ono što ne smije:

“U početku je bio ok oko saradnje i opstrukcije, a sada već priča nešto što ne treba i ne smije. Ali polakote”, šalje Medenica uz emotikon smajli.

“Bitno da je Milivoje hepi”, piše joj Žižić, na što Medenica odgovara sa - “Vidim”.

Dobila stan za sitan novac

Sutkinja Žižić potpisala je u septembru 2012. godine ugovor sa državom kojim joj je omogućeno da stan od 90 kvadrata u ekskluzivnom naselju Pod Goricom otkupi za 59 eura i devet centi, koliko iznosi mjesečna rata koju, počev od godine kada je ugovorila otkup, treba da uplaćuje do 2032. kako bi postala i formalni vlasnik nekretnine.

Portal Libertas početkom godine objavio je da je prvobitna vrijednost stana od 90 kvadratnih metara iznosila je 58.500 eura, odnosno 650 eura po jednom kvadratnom metru.

Oni su to napisali pozivajući se na obračunsku listu tadašnje Vlade, na čijem je čelu bio Milo Đukanović.

Ta cijena je, odlukom države, umanjena za 46.800 eura, pa je kvadrat sutkinjinog stana Pod Goricom tada obračunat 130 eura, odnosno 11.700 eura ukupno.

Cijena kvadratnog metra je, potom, uvećana za 27,5 eura zbog uračunate kamate jer je Žižićevoj omogućeno da stan otplati na 240 rata.

Tako je tadašnja sutkinja Višeg suda u Podgorici nekretninu od 90 kvadrata u naselju Pod Goricom dobila za ukupno 14.181,14 eura.

Pomoć sam tražila da bih bolje radila

“Pomoć koju sam tražila od tadašnje predsjednice sam tražila kako bih mogla adekvatno izvršavati dužnosti svoje funkcije, jer je zbog tadašnjih odnosa u Apelacionom sudu Crne Gore, nisam imala savjetnika adekvatnih kvalifikacija, ne ulazeći dublje u razloge”, odgovorila je Žižić.

Nazvala je apsolutnom neistinom navod da je predsjednicu Vrhovnog suda izvještavala o stanju u predmetima za koje se interesovala.

“Informacija o zakazanoj objavi presude je javna informacija koja je svima javno dostupna i ne vidim zašto se ne bi dala takva informacija predsjedniku Vrhovnog suda Crne Gore. Što se tiče ‘izdvajanja mišljenja’, upoznaću Vas da se već dugo vremena zalažem da izvojena mišljenja budu javno objavljena, što naš trenutni ZKP zabranjuje, pa sam s tim u vezi insistirala da se ulože napori u izmjene ZKP-a kako bi se javno objavljivalo izdvojeno mišljenje, što je ustaljeno u velikom broju evropskih država”.

Žižić je konstatovala da je normalno da je veliki broj sudija imao komunikaciju sa tadašnjom predsjednicom Vrhovnog suda: “Jer je normalno da dugogodišnje kolege komuniciraju, pa je nejasno zašto su sporne te ‘stotine’ razmijenjenih poruka”.

“U konačnom, držeći se strogo Etičkog kodeksa sudija u komunikaciji sa medijima, uzdržaću se od daljeg komentarisanja Vaših navoda i upoznati Vas da svoju dugogodišnju sudijsku karijeru obavljam u skladu sa propisima, strogo se držeći principa iz Etičkog kodeksa sudija, a da objavljivanje privatnih razgovora u kojima se eventualno iznose lična mišljenja i stavovi u komunikaciji dvoje ljudi, predstavlja grubu povredu prava na privatnost, a uostalom suprotni su i zabranama koje propisuje čl. 36 Zakona o medijima”, navodi Žižić.

Bonus video: