Tužilački savjet donio zaključke oko istrage o ubistvu Duška Jovanovića

TS je s obzirom na protok vremena donio zaključak da porodica Jovanović ali i javnost zaslužuju objektivnu informaciju o mogućnostima preduzimanja daljih radnji, koje bi dovele do uspješnog otkrivanja i gonjenja drugih lica, uključenih u planiranje i izvršenje ovog krivičnog djela u mjeri koja ne ugrožava interes postupka

23839 pregleda 33 reakcija 24 komentar(a)
Duško Jovanović, Foto: Vijesti
Duško Jovanović, Foto: Vijesti

Tužilački savjet (TS) donio je nekoliko ključnih zaključaka u odnosu na istragu ubistva urednika "Dana" Duška Jovanovića, a nakon što su na posljednje dvije sjednice razmatrali izvještaj Višeg državnog tužilaštva u Podgorici o postupanju tužilaca, koji su od maja 2004. godine dužili taj predmet.

TS je s obzirom na protok vremena donio zaključak da porodica Jovanović ali i javnost zaslužuju objektivnu informaciju o mogućnostima preduzimanja daljih radnji, koje bi dovele do uspješnog otkrivanja i gonjenja drugih lica, uključenih u planiranje i izvršenje ovog krivičnog djela u mjeri koja ne ugrožava interes postupka.

Članovi TS očekuju da vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović nastavi "blagovremenu razmjenu informacija sa Komisijom koja prati istrage napada nad novinarima"...

Tužilački savjet tražiće i pratiti da li se poštuju preporuke koje je nevladina organizacija (NVO) Akcija za ljudska prava (HRA), 27. maja 2016. godine, napisala u izvještaju "Nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića - pitanja bez odgovora" i tada ga dostavila VDT-u, MUP-u, Upravi policije, svim medijima, a naknadno i Komisiji za praćenje istraga napada na novinare.

HRA je u izvještaju detaljno obrazložila zašto su tada, još jednu godišnjicu ubistva Jovanovića, "dočekali s nepovjerenjem u ozbiljno i iskreno zalaganje vlasti, uključujući državne tužioce, da se taj slučaj riješi i zašto postoji sumnja o povezanosti vlasti sa izvršiocima odnosno nalogodavacima tog ubistva".

Član TS Stevo Muk u maju ove godine predložio je inicijativu da se kritički sagleda postupanje nadležnih državnih tužilaca u istrazi ubistva osnivača i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dan", smatrajući da je to od izuzetnog značaja za vladavinu prava u Crnoj Gori.

TS je konstatovala i zaključak da je tužiteljka VDT-a Podgorica, koja je određena i za kontakt - tužiteljku, Danka Ivanović-Đerić izvijestila rukovoditeljku Lepu Medenicu da je pitala direktora Uprave policije da li je američki FBI uključivan u istragu ubistva Jovanovića, kao što je to najavljivano iz izvršne vlasti tokom 2021. godine, te da je dobila odgovor da "strane službe nisu uključivane u ovom predmetu".

Šefica VDT-a Podgorica Lepa Medenica kazala je danas pred Tužilačkim savjetom da oni nijesu dobili informaciju "da je bilo saradnje sa FBI u ovom predmetu". Ona je navela da se radi sve što je moguće u toj istrazi, ali i podsjedila da je prošlo gotovo 20 godina.

"Radimo sve što možemo u tom slučaju. Poslije gotovo 20 godina teško je, ali čim radimo onda nešto i očekujem", odgovorila je Medenica.

Ona je navela da tužiteljka Ivanović-Đerić ponovo saslušava neke svjedoke, koji su ranije već davali iskaze u ovom predmetu. U izvještaju Medenice, koju su "Vijesti" objavile prošle sedmice, navodi se da su tokom 2021. u Višem državnom tužilaštvu Podgorica formirana, a potom i arhivirana tri predmeta, te provjeravane brojne informacije i podaci, koji nijesu doveli do toga da se dođe do novih dokaza o počiniocima i nalogodavcima ubistva urednika “Dana”.

Predmete formirane nakon ubistva Jovanovića - prvi nakon zločina u maju 2004. godine i potom još nekoliko od 2013. do 2022. godine dužilo je nekoliko tužilaca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Osim predmeta pod oznakom 150/04, koji je formiran nakon ubistva protiv jedino pravosnažno osuđenog Damira Mandića za saizvrilaštvo u zločinu, VDT Podgorica je u protekloj deceniji otvorilo još nekoliko predmeta koje su dužili tužioci Vesna Jovićević, Sanja Jovićević, Zoran Vučinić, Danka Ivanović-Đerić, Maja Jovanović...

Bonus video: