Psihijatri će pregledati Đokaja

Određeno vještačenje optuženom za ubistvo devetnaestogodišnje Šejle Bakije

11636 pregleda 0 komentar(a)
Hapšenje Đokaja nakon ubistva Šejle Bakije, Foto: SAVO PRELEVIC
Hapšenje Đokaja nakon ubistva Šejle Bakije, Foto: SAVO PRELEVIC

Krivično vijeće sudije Veljka Radovanovića odredilo je psihijatrijsko vještačenje za Ilira Đokaja, optuženog za ubistvo Šejle Bakije i ranjavanje njenog oca.

To je juče saopšteno u podgoričkom Višem sudu, u nastavku suđenja Đokaju za ubistvo svoje devetnaestogidšnje nevječane supruge.

Vještačenje je povjereno timu vještaka medicinske struke - neuropsihijatru dr Stanku Miliću, psihijatru dr Željku Goluboviću i psihologu Heleni Rosandić.

Na jučerašnjem glavnom pretresu saslušani su vještaci trasološke struke Miljan Jakovljević, hemijske struke Dejan Smolović i vještak balističar Božidar Bakić.

Odgovarajući na pitanja branioca okrivljenog, advokata Srđana Lješkovića, vještak balističar objasnio je da je “nekontrolisano pucanje” dosta neprecizan pojam i da se ne može izjasniti da li je okrivljeni to činio...

“U konkrentom slučaju kod pokojne Bakija Šejle radilo se o velikoj koncentraciji pogodaka projektila u predjelu grudnog koša. Od pet projektila ispaljenih u Bakiju, četiri su je pogodili u predjelu grudnog koša a jedan u predjlu lijeve natkoljenice”, kazao je Bakić.

Dodao je da je prema njegovoj procjeni, toga dana je ispaljeno najmanje sedam projektila: “A moguće i više”.

Vještak je rekao da se ne može sjetiti da li je na projektilima bilo tragova krvi.

“I da ih je bilo, ja bih tu krv obrisao sa površine projektila kako bih mogao nesmetano na mikroskopu da jasno vidim tragove od prolaska kroz ožljebljenu cijev vatrenog oružja koji su potrebni za identifikaciju projektila. Inače, ukoliko je postojalo tragova krvi, to je bilo u domenu drugog vještačenja”, pojasnio je Bakić.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Đokaj lira, optuženog za ubistvo Šejle i ranjavanje njenog oca Šabana Bakije (42), na Karabuškom polju u Tuzima.

Optužnicom tužiteljke Ane Radović, Đokaj se tereti da je počinio krivično djelo - teško ubistvo, krivično djelo - ubistvo u pokušaju i krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Zato što je 30. septembra 2021. godine, oko 15.15 sati, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, svjestan svojih djela čija je izvršenja htio, znajući da su njegova djela zabranjena, sa umišljajem lišio života oštećenu Bakija Šejlu, iz niskih pobuda, a nakon toga sa umišljajem pokušao da liši života oštećenog Bakija Šabana. Na način što je na terasi porodične kuće oštećenih, iz bezobzirne sebičnosti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle, koja je odbijala da obnovi nekoliko mjeseci ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa okrivljenim, za koje vrijeme je okrivljeni proganjao oštećenu neposredno i telefonom, saopštavajući joj da među njima nije gotovo i da je njen život u njegovim rukama, iz pištolja nepoznate marke, kalibra 7,65 milimetara, koji je nevlašćeno držao i nosio na javnom mjestu i za koji nije imao izdat oružni list, nakon razgovora tokom kojeg je oštećena B. Š. ponovila svoju volju da ne želi da obnovi zajednicu sa njim i da ga ne voli, u prisustvu oca oštećene, ispalio pet projektila u pravcu Bakija Šejle, koji su je pogodili u predjelu grudnog koša, lijeve ruke i lijeve noge, od kojih projektila je zadobila teške i po život opasne povrede, usljed kojih je istog dana nastupila smrt”, navodi se u tužilačkom aktu.

Piše da mu se Šaban Bakija potom približio u pokušaju da ga uhvati za ruku, kada je okrivljeni pištolj okrenuo prema njemu i ispalio jedan projektil u pravcu grudnog koša oštećenog koji ga je pogodio.

“Nakon čega se udaljio ka svom vozilu marke ‘’audi’... Da bi, pošto je oštećeni Šaban krenuo za njim, okrivljeni, ponovo, ispalio dva projektila, od kojih je jedan projektil oštećenog pogodio u predjelu trbuha i lijeve noge, dok je drugi projektil pogodio u stub na terasi kuće, kojom prilikom je oštećeni zadobio osobito tešku i po život opasnu tjelesnu povredu u vidu strijelne rane ustreline grudnog koša, strijelne rane prostreline trbuha i strijelne rane ustreline lijeve noge”, navodi se u optužnici.

Naredni glavni pretres zakazan je za 18. decembar.

Bonus video: