Polomio bi Vidoja zbog dugog jezika: Lazović tražio pomoć od Milovića da organizuje prebijanje zatvorenika

Imaš li koga u ZIKS-u da mu dam pare, pita u međuvremenu uhapšeni Lazović. Teško, šta je skrivio, odgovara odbjegli Milović

84929 pregleda 62 reakcija 24 komentar(a)
Tražio batinaše za pritvorenika: Lazović, Foto: Luka Zekovic
Tražio batinaše za pritvorenika: Lazović, Foto: Luka Zekovic

Bivši policajac Petar Lazović bezuspješno je prije tri godine tražio pomoć od kolege Ljuba Milovića da u Istražnom zatvoru organizuje prebijanje pritvorenika Vidoja Stanišića, zbog “dugog jezika”.

To proizilazi iz njihove komunikacije koju su 19. decembra te godine vodili preko zaštićene Skaj aplikacije. Crnogorskim istražiteljima još u julu 2021. godine Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona dostavila je transkripte te komunikacije.

“Imaš li koga u ZIKS da mu dam pare da onog Vidoja ćor**og polomi”, pitao je tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milovića.

Sada odbjegli policajac odgovorio mu je: “Teško”, a potom pitao: “Što je skrivio?”.

“Jezik dug, a kad smo se sreli, zna Batica. A ovamo najviše na mene i Baticu laju, jer mu se brat i kum bili up**ali u gaće”, objašnjava Lazović zbog čega je kivan na pritvorenika.

Nadimkom Batica pripadnici policijskog narkokartela zovu odbjeglog kolegu Ivana Stamatovića.

U vrijeme kada je tražio da se u zatvoru “polomi” tadašnji pritvorenik, Lazović je slovio za neformalnog vođu Odsjeka za posebnu operativnu podršku u najznačajnijem policijskom Sektoru, kojim je rukovodio njegov otac Zoran Lazović.

Stanišić je tada u pritvoru bio zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Igora Krstovića u Zeti 28. januaura te godine.Tokom suđenja negirao je povezanost sa tim krivičnim djelom.

Hapšen i osuđivan više puta: Vidoje Stanišić
Hapšen i osuđivan više puta: Vidoje Stanišićfoto: Facebook

Osim Stanišića, za pokušaj ubistva Krstovića, koji je prema policijskim informacijama blizak škaljarskom klanu, odgovara i njegov brat od tetke Dragiša Bulatović. I Bulatović je tokom istrage negirao krivicu.

Njih dvojica sa slobode se brane optužbi za pokušaj ubistva Krstovića. Pritvor im je ukinut u avgustu, jer specijalizovano vijeće Višeg suda nije uspjelo da za tri godine donese prvostepenu presudu u tom predmetu...

Prema policijskim podacima, Stanišić je dio podgoričke ćelije kavačkog klana, a svojevremeno je bio blizak suparničkoj organizovanoj kriminalnoj grupi - škaljarcima.

Hapšen je i osuđivan više puta, uglavnom zbog krivičnih djela sa elementima nasilja, a sudilo mu se i zbog sofisticiranijih metoda kriminala - računarske prevare...

OPTUŽBE PROTIV “AGENTA”

Specijalno državno tužilaštvo tereti Petra Lazovića da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, odbjeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

U septembru 2023. godine SDT je Višem sudu u Podgorici dostavilo još jednu optužnicu kojom je obuhvaćen i taj uhapšeni bezbjednjak, a terete ga da je dio policijskog narkokartela, čiji članovi su osumnjičeni za više krivičnih djela.

Osim Lazovića, na spisku optuženih su i Zvicer, Milović, uhapšeni predsjednik Opštine Budva Milo Božović, uhapšeni pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, nekadašnji policajac Mileta Ojadnić...

Prema tvrdnjama tužilaštva, dio te policijske kriminalne organizacije su i Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević) i Dražen Milović.

Početkom novembra, Lazović je saslušan u SDT-u u još jednom predmetu, u kom ga sumnjiče da je sa Miletom i Bojanom Ojdanićem i Milanom Popovićem, učestvovao u švercu tone kokaina iz Ekvadora u Belgiju:

“Sa namjerom dalje prodaje u zemljama Zapadne Evrope i u Crnoj Gori, u 2021. godini”.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tom tajnom agentu lisice na ruke stavljene su u julu 2022. godine, tačno godinu nakon što je Europol tadašnjem SDT-u dostavio spise koji ga teško optužuju da je radio za mafiju, a ne protiv nje.

Iako je tokom saslušanja negirao krivicu, tvrdeći da se borio protiv mafije, kriptovane poruke koje je uhapšeni bezbjednjak slao Zviceru, odbjeglom kolegi Miloviću i optuženom narkobosu iz Pljevalja Darku Šariću, govore da je bio dio kriminalnog klana.

U toj komunikaciji, pripadnike njima suprotstavljenog škaljarskog klana nazivao je dušmanima, otkrivao mafiji njihovo kretanje, akcije koje sprovodi, koga od škaljaraca hapsi.

Zvicera je nazivao bratom, a od Šarića je tražio da Kotoraninu garantuje i za Milovića, kako bi mu ovaj “napravio prostor” da i on radi sa njima.

Između ostalog, hvalio se šefu kavačkog klana kako muči uhapšene, za koje su pretpostavljali da su pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan i od njih iznuđuje iskaze. Poruke pokazuju i da je izvršavao Zvicerove naloge - tukao škaljarce, hapsio ih, otimao, ali i da ga je obavještavao o kaznama koje navodno dogovaraju sa SDT-om.

Poruke koje su razmjenjivali pokazuju da je uhapšeni bezbjednjak pred izbore 2020. godine o politici razgovarao sa šefovima kavačkog klana, tada kivan što neki ne daju “ni banke” partiji koju podržavaju, da je nakon toga planirao kupovinu makar jednog poslanika, ali i pred lokalne izbore u Nikšiću učestvovao u praćenju poslanika i aktivista tadašnjeg Demokratskog fronta...

Bonus video: