Viši sud: Udarac pesnicom u lice direktan uzrok smrti Nerde, nije zadat s umišljajem da bude ubijena

Nikolić osuđen na 12 godina zbog nasilja u porodici, tužilaštvo tražilo kaznu za teško ubistvo

19996 pregleda 295 reakcija 25 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Viši sud u Podgorici oglasio se saopštenjem povodom prvostepene presude kojom je Dalibor Nikolić osuđen na 12 godina zatvora zbog nasilja u porodici.

Više državno tužilaštvo je optužnicom Nikoliću stavilo na teret teško ubistvo supruge, Baranke Zumrite Nerde (27), u januaru 2022. godine.

Sud je, između ostalog, saopštio da je direktan uzrok smrti Nerde bio udarac pesnicom u lice, i da nisu mogli sa sigurnošću izvesti zaključak da je zadat sa umišljajem da se počini ubistvo.

"Optužnicom VDT-a u Podgorici optuženom D.N. je stavljeno na teret krivično djelo teško ubistvo iz čl.144 tač.1 i 6 KZ CG, odnosno da je izvršeno na svirep način i da je u pitanju ubistvo bremenite žene. Sud je tokom postupka nesporno utvrdio da je optuženi kritičnom prilikom nanio pokojnoj oštećenoj Z.N. više lakih i teških tjelesnih povreda, te da joj je od udarca pesnicom u podočnom predjelu nanio još jednu tešku tjelesnu povredu, usled koje je došlo do naglog savijanja glave oštećene unazad i kidanja mostnih vena, od koje povrede je kod oštećene smrt nastupila šest dana nakon zadobijanja navedene povrede. Sud nije mogao da prihvati pravnu kvalifikaciju krivičnog djela teško ubistvo jer u konkretom slučaju, po mišljenju suda, nije postojao umišljaj za ovo krivično djelo, pa ni eventualni umišljaj, kako je stavljeno na teret izmijenjenom optužnicom. Ovo iz razloga što se odgovarajući vještak medicinske struke na jasan način izjasnio da su teške tjelesne povrede koje su zadate bejzbol palicom zadate u predjelu ekstremiteta, dok je ona teška tjelesna povreda koja je prouzrokovana na licu i koja je direktni uzrok smrti nanijeta pesnicom", saopštio je sud.

"Imajući to u vidu, sud nije mogao sa sigurnošću izvesti zaključak da je ovaj udarac pesnicom zadat sa umišljajem da se izvrši krivično djelo teško ubistvo usled čega je izvršio pravnu prekvalifikaciju krivičnog djela, i našao da su se u radnjama optuženog ostvarili svi bitni elementi bića krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici iz čl.220 st.4 u vezi st.1, 2 i 3 KZ CG, koje opisuje situaciju kad primjena grubog nasilja prouzrokuje smrt člana porodice, s tim što je u odnosu na osnovno djelo postupao sa umišljajem, a u odnosu na težu posledicu – smrt oštećene, sa nehatom", dodaju.

Podsjećaju da je za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici predvđena kazna zatvora od tri do 12 godina, odnosno da je izrečena kazna Nikoliću maksimalna za to krivično djelo.

"Kao otežavajuće okolnosti je našao to da je oštećena u trenutku zadobijanja povreda bila u drugom stanju, da je optuženi takvim svojim činjenjem ostavio troje maloljetne djece bez drugog roditelja-majke, a posebno je imao u vidu i surovost prilikom nanošenja povreda oštećenoj", zaključuju iz suda.

Bonus video: