Tužilaštvo će se žaliti Apelacionom sudu zbog presude Nikoliću

"Posebno zbog činjenice da je Viši sud izmijenio činjenični opis i pravnu kvalifikaciju krivičnog djela", saopštila je Portalu RTCG rukovoditeljka i portparolka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica

11788 pregleda 17 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević

Više državno tužilaštvo žaliće se Apelacionom sudu Crne Gore na presudu Višeg suda kojom je Dalibor Nikolić prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora jer je prošle godine satima tukao trudnu nevjenčanu suprugu Zimritu Nerdu nakon čega je preminula.

"Posebno zbog činjenice da je Viši sud izmijenio činjenični opis i pravnu kvalifikaciju krivičnog djela", saopštila je Portalu RTCG rukovoditeljka i portparolka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.

Nikolića je Viši sud u Podgorici prije dva dana osudio na 12 godina zatvora za krivično djelo nasilje u porodici.

Prema navodima optužnice, okrivljeni je optužen za svirepo ubistvo supruge Baranke Zumrite Nerde (27) u januaru 2022. godine.

Izrečena kazna je ujedno i maksimalna kazna za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici.

Više državno tužilaštvo u završnoj riječi zatražilo je od suda maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina za Nikolića, za svirepo ubistvo.

Prvostepenom presudom je navedeno da Nikolić nije mogao biti optužen za krivično djelo teško ubistvo, jer nije moglo biti utvrđeno da je postojao umišljaj.

Viši sud je, između ostalog, saopštio da je direktan uzrok smrti Nerde bio udarac pesnicom u lice, i da nisu mogli sa sigurnošću izvesti zaključak da je zadat sa umišljajem da se počini ubistvo.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Dalibor Nikolić počinio svirepo ubistvo trudne nevjenčane supruge Zumrite Nerde (27). Ona je od posljedica lakih i teških tjelesnih povreda, koje joj je Nikolić nanio tokom 15. i 16. januara 2022. godine, preminula 21. januara u Kliničkom centru Crne Gore.

Nikolić je, prema navodima iz optužnice, tokom 15. i 16. januara prošle godine osam sati tukao svoju nevjenčanu suprugu. On je od 22 sata do šest sati narednog dana tukao trudnu suprugu nakon svađe dok se troje njihove maloljetne djece (od deset, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Nakon osam sati batinjanja Zumrita je ležala u krevetu i nije se odazvala na nekoliko poziva Nikolića da im skuva kafu. Nešto kasnije je ipak došla do kuhinje i ponudila da ona skuva kafu, što je razbjesnilo Nikolića.

Nakon što se nije sklonila, kako joj je rekao, Nikolić je suprugu udario pesnicom u dio lica ispod desnog oka. Zumrita je od ovog udarca izgubila svijest usljed izliva krvi u mozak i pala na tlo. Došlo je do posljedičnog naglog prekomjernog savijanja glave unazad i kidanja mostnih vena, a potom nakupljanja krvi u prostor između tvrde i meke moždane ovojnice i pritiska izlivenom krvlju na mozak, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je ona primila više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom, a ljekari su joj u bolnici konstatovali pet teških tjelesnih povreda i 11 lakših, među kojima su i prelomi kostiju na rukama i na nozi.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava (CŽP) Maja Raičević juče je rekla da su revoltirani odlukom Višeg suda u Podgorici, u vezi sa slučajem Baranke Zumrite Nerde.

Bonus video: