Pažin i Kovačević svjedočili o Zekiću

Pažin je nakon saslušanja novinarima rekao da je u tužilaštvu saopštio da je o činjenici da se protiv sudije Zekića vodio krivični postupak, i da je naknadno i pravosnažno osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije, saznao na sjednici Sudskog savjeta, čiji je bio član

19532 pregleda 13 komentar(a)
Pažin, Foto: Boris Pejović
Pažin, Foto: Boris Pejović

Nekadašnji ministar pravde Zoran Pažin i članica Sudskog savjeta Rada Kovačević pred specijalnom tužiteljkom Zoricom Milanović jutros su svjedočili o tome kada su, kao članovi Sudskog savjeta, saznali za krivični postupak koji se vodio protiv sudije iz Rožaja, Milosav Zekić.

Njih dvoje saslušani su kao svjedoci u istrazi koju SDT vodi protiv Medenice, a koju su pokrenuli nakon prijave da je zloupotrijebila službeni položaj jer, navodno, nije stopirala isplate ličnih dohodaka sudiji Zekiću.

Pažin je nakon saslušanja novinarima rekao da je u tužilaštvu saopštio da je o činjenici da se protiv sudije Zekića vodio krivični postupak, i da je naknadno i pravosnažno osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije, saznao na sjednici Sudskog savjeta, čiji je bio član.

sdt
foto: Boris Pejović

"Kada nas je o tome informisala predsjednica SS", kazao je on.

Istakao je da je u raspravi koja se tim povodom povela, zauzeo pravni stav da ne treba prihvatiti ostavku sudije Zekića koju je podnio, već da on treba biti razriješen, jer je prethodno utvrđeno da je izvršio kirivčno djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije.

"Većina članova sudskog savjeta bila je drugačijeg mišljenja, što je njihovo legitimno pravo, obzirom da se radi o kolektivnom organu i nakon toga zauzet je stav kakav je zauzet. U svakom slučaju, nije mi jasno zašto se ovo stavlja na teret predsjednici Vrhovnog suda, jer niti je tada predsjednica Vrhovnog suda bila nadležna za to pitanje, niti je danas predsjednik Vrhovnog suda nadležan za to pitanje, jer se radi o isključivoj nadležnosti Sudskog savjeta", rekao je Pažin.

Medenica je prisustovala saslušanjima u SDT, kao i njen pravni zastupnik, advokat Zdravko Begović.

sdt
foto: Boris Pejović

Begović je kazao da je Pažin, u periodu za koji se izjašnjavao, bio član SS i da je potvrdio stav odbrane:

"U iskazu datom pred tužiocem bio je kategoričan u svom stavu - da Medenica u tom periodu niti je mogla, niti je imala bilo kakva ovlašćenja da odlučuje o statusu bivšeg sudije Milosava Zekića. Dakle, to je odbrani bilo dovoljno, suštinski ista teza je i naša, Vesna Medenica je bila obavještena o statusu sudije Zekića istog trenutka kad je o tome obavješten i SS, koji je po službenoj dužnosti morao preduzimati dalje radnje", rekao je Begović.

Bonus video: