Hasanaji ostali pri navodima da nisu ubili policajca Lekovića: "Do danas nam niko nije uzeo otiske"

"Mi smo kompletno uništeni. Ja sam slala više pisama sudu, da su provedeni kao dokaz mi danas ne bi bili ovdje", tvrdi Nura Hasanaj

10582 pregleda 16 komentar(a)
Privođenje Ljuana Hasanaja, Foto: Luka Zeković
Privođenje Ljuana Hasanaja, Foto: Luka Zeković

Državljani Albanije Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura ostali su pri ranijim navodima odbrane, kada su negirali da su ubili policajca Milutina Lekovića 15. decembra 2019. godine.

U Višem sudu u Podgorici danas je iznova počeo sudski proces, nakon što je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo prvostepenu presudu kojom su Hasanaji, osuđeni na jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina zatvora za ubistvo Lekovića 15. decembra 2019. godine, u policijskom vozilu "dačija daster" i napad na službeno lice u vršenju poslova bezbjednosti.

"Ne želim da se bavim tim stvarima. Sve sam rekao na vrijeme", izjavio je okrivljeni Ljuan Hasanaj.

Ljuljzim Hasanaj je kazao da njegovom bratu Ljuanu i majci Nuri niko do danas nije uzeo otiske.

Optužena Nura Hasanaj je, kao i ranije u sudskom procesu kazala da je u ovaj postupak umješana politika.

"Mi smo kompletno uništeni. Ja sam slala više pisama sudu, da su provedeni kao dokaz mi danas ne bi bili ovdje", tvrdi Nura Hasanaj.

U dokaznom postupku, pregledan je video snimak nadzorne kamere sa banke koja se nalazi pri neposrednoj blizini lica mjesta gdje je izvršeno ubistvo.

Vještak balističke struke Božidar Bakić ostao je pri ranijem nalazu u vezi neispravnosti pištolja za koji se sumnja da je korišten u ubistvu policajca Lekovića.

"Iz konkretnog pištolja se može ispaliti jedan projektil, onda dolazi do zastoja. Ovaj pištolj je djelimično neispravan zbog nastajanja zastoja. Prilikom ispaljenja prvog projektila dolazi do zaglavljivanja čaure. Da bi se ispalio naredni projektil potrebno je odstraniti čauru i izvršiti repetiranje. Tada je pištolj spreman za novo ispaljivanje. Uklanjanje čaure se u konkretnom slučaju vrši pomjeranjem navlake u zadnji položaj ili fizički, prstom, otklanjanje čaure iz ležišta u cijev pištolja. Nakon toga radi se takozvana radnja repetiranje. Nakon repetiranja navlaka iz zadnjeg položaja kreće prema naprijed, zahvata metak iz šanžera i smješta ga u cijev. Tada je pištolj spreman za novo ispaljenje", naveo je Bakić.

Vještakinja DNK struke Sandra Kovačević navela je da je pištolj koji je vještačen bio potpuno prekriven krvlju.

Ona je pojasnila da se na pištolju nalaze pomješani tragovi krvi, da je veći donor biološkog traga Ljuan Hasanaj, ali da ne isključuje mogućnost da se ispod te krvi nalazi i biološki trag u tragovima krvi pokojnog Lekovića.

"Ukoliko je slijed događaja takav da je iz predmetnog pištolja prvo pucano na Lekovića, iz neposredne blizine u malom prostoru, onda je logično za očekivati da postoji mogućnost bilo direktnog ili indirektnog nanošenja traga krvi Lekovića na pištolj. Nakon toga, po mojoj procjeni, došlo je do ranjavanja optuženog Ljuana Hasanaja, (dogodilo se u Sutorini, nakon bjekstva u sukobu sa policijom kada im je prijetio da kod sebe ima bombu), te je za očekivati da je došlo do novog većeg nanošenja traga krvi na pištolju", istakla je Kovačević.

Odbrana je predložila da se ponovo saslušaju neki od svjedoka i da se uradi dopunsko DNK vještačenje.

Državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu Snežana Šišević protivila se predlogu, navodeći da to vodi odugovlačenju postupka.

"Predlozi odbrane vode odugovlačenju postupka, imajući u vidu da su u prethodnom postupku svjedoci više puta saslušani i da su odgovarali na pitanja odbrane. Takođe su se i vještaci više puta izjašnjavali povodom nalaza vještačenja", naglasila je tužiteljka.

Sud će naknando odlučiti o predlozima odbrane.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. januar 2024.

Optužnicom je predstavljeno da su državljani Albanije Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura, kao saizvršioci ubili Lekovića 15. decembra 2019. godine oko 14,40 časova, te da je smrtonosni hitac ispalio Ljuan.

Optužnicom je okrivljenima stavljeno na teret da su izvršili teško ubistvo, kao i krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Okrivljeni Luan Hasanaj tereti se pored navedenog i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

U optužnici se navodi da je smrtonosne hice ispalio optuženi Ljuan Hasanaj, a nakon toga pokušao da ubije i Lekovićevog kolegu Aleksandra Kilibardu. nakon pokušaja privođenja albanskih državljana.

"Dana 15. 12. 2019. godine, oko 14.40 časova dok su se nalazili na zadnjem sjedištu policijskog vozila u koje su ih uveli oštećeni Milutin Leković i Aleksandar Kilibarda, kako bi u policiji utvrdili njihove identitete, s obzirom da nijesu imali pasoše kod sebe. Dok su prolazili kroz Igalo, u trenutku nakon što je oštećeni Milutin Leković javio dežurnoj službi Centra bezbjednosti Herceg Novi, da dovode tri lica na identifikaciju, okrivljeni su počeli da razgovaraju između sebe. Zatim je okrivljena Nure Hasanaj počela da pipka i zapitkuje oštećenog Milutina Lekovića, a okrivljeni Luizim Hasanaj da dodiruje i zapitkuje Aleksandra Kilibardu, kako bi im skrenuli pažnju sa okrivljenog Luana Hasanaja, koji je to iskoristio i neopaženo izvadio skriveni pištolj CZ model 99 kalibra 9 mm PARA. I dok se vozilo, u kojem su se nalazili, kretalo Ulicom Sava Ilića u Igalu, ispalio hitac u glavu oštećenom Milutinu Lekoviću, koji je upravljao vozilom i nanio mu teške tjelesne povrede u vidu strijelne rane prostreline glave, od kojih je nastupila smrt", piše u optužnici.

Bonus video: