Opšta sjednica Vrhovnog suda kreće 21. decembra

U planu intervju sa Vesnom Vučković i izbor disciplinskog tužioca

4469 pregleda 0 komentar(a)
Zakazala sjednicu, čeka je intervju: Vučković, Foto: BORIS PEJOVIC
Zakazala sjednicu, čeka je intervju: Vučković, Foto: BORIS PEJOVIC

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković zakazala je Opštu sjednicu Vrhovnog suda za 21. decembar, a kako je u rasporedu više važnih tačaka sjednica će biti produžena i na 25. i 27. decembar ove godine.

Opšta sjednica Vrhovnog suda mjesecima nije održavana zbog rekonstrukcije zgrade i multimedijalne sale Vrhovnog suda zbog čega su se obratili Sudskom savjetu da im obezbijedi prostor za održavanje sjednice, koja po zakonu mora imati i audio zapis.

Sudski savjet je za potrebe Opšte sjednice Vrhovnog suda na tri dana iznajmio salu Centralne banke, koju inače i koriste za sjednice tog tijela.

Prema rasporedu tačaka Opšte sjednice Vrhovnog suda, najvjerovatnije tek 25. decembra na red će doći jedna od najvažnijih tačaka - intervju sa jedinom prijavljenom kandidatkinjom za predsjednicu Vrhovnog suda Vesnom Vučković.

Poslije intervjua sa Vučković slijedi tajno glasanje na koje će sve sudije Vrhovnog suda donijeti odluku da li će aktuelna v. d. predsjednica Vrhovnog suda dobiti njihovu dvotrećinsku podršku da bude predlog prema Sudskom savjetu za obavljanje najvažnije funkcije u sudskoj grani vlasti u punom mandatu.

Na oglas Sudskog savjeta, koji je raspisan 4. jula, prijavila se samo Vučković, koja je u septembru 2021. dobila podršku Sudskog savjeta da u v. d. mandatu rukovodi Vrhovnim sudom.

Ukoliko na Opštoj sjednici Vučković dobije podršku kolega dolazi na intervju pred Sudskim savjetom, koji daje posljednju odluku da li je Vućković najbolja opcija da u narednih pet godina

Na Opštoj sjednici planirano je da se obavi i izbor disciplinskog tužioca nakon prestanka funkcije sudiji Muzaferu Hadžajliću u avgustu ove godine.

Zbog toga što trenutno nema disciplinskog tužioca postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti sutkinje Suzane Mugoše, a nakon što je 21. novembra ove godine, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić podnio prijedlog, uz ocjenu da je “učinila teži disciplinski prekršaj iz člana 108 i 13 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama”, Sudski savjet je odlučio da taj postupak vodi zamjenica disciplinskog tužioca Vesna Pean.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici tvrdi da je sutkinja Mugoša učinila povredu Etičkog kodeksa izjavom da je odluka Apelacionog suda u predmetu pokušaj državnog udara “falsifikat službene isprave”, te da “sudija koja je pisala drugostepenu odluku, netačno i neistinito prenosi riječi i djelove iz prvostepene presude sa očiglednom namjerom da promijeni suštinu”...

Istragu po podnijetom predlogu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sprovodi disciplinski tužilac i zastupa optužni akt u postupku utvrđivanja odgovornosti sudije.

Disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika bira Sudski savjet, iz reda sudija sa najmanje 15 godina radnog iskustva kao sudija, a na predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda.

Predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sutkinje Mugoše donijet je 21. novembra ove godine pa se očekuje da taj posao bude okončan početkom godine.

Disciplinski tužilac je vezan rokom, ali i činjeničnim opisom disciplinskog prekršaja iz predloga za utvrđivanje disciplinske odgovornosti.

Nakon odluke disciplinskog tužioca postupak utvrđivanja odgovornosti sprovodi Disciplinsko vijeće Sudskog savjeta po optužnom predlogu disciplinskog tužioca. Postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti za najteže disciplinske prekršaje sprovodi Sudski savjet.

Bonus video: