Novi tim Vlade sastavljaće listu kriminalaca

Najavljeno i formiranje novog međuresornog tima koji će se baviti prikupljanjem i razmjenom podataka o osobama za kojima su raspisane nacionalne i međunarodne potjernice

24084 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Novi međuresorni tim izradiće novu procjenu Srednjoročnog pregleda Procjene opasnosti od teškog i oganizovanog kriminala - SOCTA, kazao je nakon sjednice potpredsjednik vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

Takođe biće formiran i novi međuresorni tim koji će se baviti prikupljanjem i razmjenom podataka o osobama za kojima su raspisane nacionalne i međunarodne potjernice.

"Međuresorni timovi će na mjesečnom nivou podnositi izvještaje o radu Birou za operativnu koordinaciju", kazao je Bečić.

Bečić je koordinatora Biroa za operativnu koordinaciju.

"Takođe, na današnjoj sjednici, Biro je zaključio da je trenutna bezbjednosna situacija stabilna, uz kontinuitet postojanja identifikovanih bezbjednosnih rizika i izazova, prvenstveno manifestovanih kroz djelovanje struktura teškog i organizovanog kriminala, te su organi bezbjednosnog sektora obavezni da u sklopu svojih nadležnosti inteziviraju preventivne, obavještajne i operativne istražne aktivnosti", rekao je Bečić.

Dodao je da su organi obavještajno bezbjednosnog sektora su obavezani i da u narednom periodu inteziviraju međusobnu razmjenu podataka, inoviraju modalitete saradnje naročito u dijelu sprovođenja zajedničkih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, dostavljaju predloge za formiranje međuresornih radnih grupa u cilju realizacije zajedničkih zadataka, povećavaju interopeabilnost kroz uspostavljanje kanala za pristup i razmjenu podataka, kao i da redovno izvještavaju Biro o rezultatima aktivnosti.

"Biro je zadužio nadležne organe obavještajno bezbjednosnog sektora da izrade analizu i Birou dostave informaciju o uticaju na stanje bezbjednosti dosadašnjih odluka o privremenoj viznoj liberalizaciji. Biro za operativnu koordinaciju zadužio je MUP da u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama intezivira aktivnosti na izradi i usvajanju Strategije za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala za period 2024-2027 i Strategije za poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju za period 2024-2030. Biro je na današnjoj sjednici razmotio i druga pitanja koja su u cilju unapređenja saradnje i efikasnosti rada organa obavještajno-bezbjednosnog sektora", kazao je Bečić.

Bonus video: