Ratni zločinac u uniformi policije?

Zoran Gašović uhapšen zbog osnova sumnje da je počinio zločin protiv čovječnosti, za vrijeme ratnih dešavanja u BiH

32162 pregleda 76 reakcija 19 komentar(a)
Panorama Sarajeva u martu 1996. godine (ilustracija), Foto: Shutterstock
Panorama Sarajeva u martu 1996. godine (ilustracija), Foto: Shutterstock

Službenik Uprave policije Zoran R. Gašović uhapšen je juče zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo - zločin protiv čovječnosti, za vrijeme ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), on je zločin počinio 1992. godine na teritoriji opštine Hadžići.

Gašović je od 1996. godine policajac u Centru bezbjednosti Nikšić, a prema pisanju brojnih basanskohercegovačkih medija, odgovoran je za brojna ubistva, pljačke, otimačine...

“Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je danas, u Nikšiću, lišilo slobode crnogorskog državljanina i službenika Uprave policije Z.G., zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti, na teritoriji opštine Hadžići, u Bosni i Hercegovini, za vrijeme ratnih dešavanja 1992. godine”, navodi se u saopštenju tužioca i portparola SDT-a Vukasa Radonjića.

Vijesti su o ulozi Gašića na ratištu još 2016. godine tražile odgovore zvaničnih organa u Crnoj Gori i BiH, ali tada je rečeno da su provjere u toku.

“Upoznati smo sa navodima iznesenim u medijima, vršimo određene provjere i kontaktiraćemo kolege u Crnoj Gori”, saopštila je "Vijestima" u januaru 2016. godine Adisa Karačić iz Tužilaštva BiH.

Pitanja a i odgovori uslijedili su nakon što je jedna tamošnja novinska agencija objavila informaciju da u nikšićkoj policiji radi Zoran Gašović, (koji se ranije prezivao Gašević), navodno nekadašnji glavni isljednik i upravnik hadžićkog logora “Garaža”.

Tada je objavljeno da se za Gašovića vežu brojna pojedinačna ubistva u logorima i van njih, ali i da je bio poznat i po pljačkama, otimačini, švercu robom, kao i da je prodavao zarobljene Bošnjake i Hrvate.

Prema istim informacijama, njega su svjedoci optuživali i za ubistvo više stanovnika Donjih Hadžića, ali za 14 ubijenih Hadžićana koji su ekshumirani na Igmanu iz masovne grobnice Đurđevača.

Od 1996. u Upravi policije

Iz crnogorske Uprave policije, iste godine "Vijestima" su odgovorili da je u Centru bezbjednosti Nikšić, od 1996. godine radno angažovan policijski službenik koji se zove Zoran Gašović.

“Nismo u saznanju da se policijski službenik Gašović ranije prezivao drugačije. Upravu policije MUP-a do sada nisu kontaktirale kolege iz Bosne iz Hercegovine niti pravosudni organi iz ove države u vezi bilo kakvih provjera koje bi se odnosile na službenika Gašovića. Ukoliko nadležni organi Bosne i Hercegovine zatraže provjere ili iskažu sumnju o eventualnom postojanju nekog krivičnog djela, postupiće se shodno zakonskim obavezama”, navodi se u odgovorima UP iz 2016. godine.

Tafro: Kovač ga je štitio

Zoran Gašović bio je inspektor u policijskoj stanici Hadžići koja se u 1992. godine nalazila pod ingerencijam MUP Republike Srpske. On je učestvovao u masovnom progonu Bošnjaka i Hrvata iz Hadžića, zatvaranju ljudi u koncentracioni logor u Sportskoj Sali i logoru Garaža, deportaciji oko 200 Bošnjaka u Istočno Sarajevo, u kasarnu Lukavica, od kojih je streljano oko 60 ljudi.

To je "Vijestima" juče kazao Aziz Tafro, koautor knjige “Hadžići - Zločin bez kazne”, povodom jučerašnjeg hapšenja tog službenika Uprave policije.

Tafro navodi da je Gašović učestvovao u hapšenju, protivpravnom zatvaranju, maltretiranju ljudi, organizaciji masovnih ubistava civila. Odgovoran je, dodaje, i za odvođenje Bošnjaka u kasarnu Lukavica gde su ubijani.

“Bilo je nevjerovatno da jedan takav čovjek radi u policiji Crne Gore. Ja sam prije oko tri godine podnio krivičnu prijavu crnogorskom tužilaštvu, ali nisam dobio nikakav odgovor”, objašnjava Tafro, napominjući da bi želio da Gašović ima fer i pošteno suđenje.

Prema njegovim rečima, Gaševića je cijelo vrijeme štitio Tomislav Tomo Kovač, general policije Republike Srpske, koji je svojevremeno bio načelnik policijske stanice Ilidža koja je obuhvatala i Hadžiće.

Kovač je nakon rata bio ministar policije, nalazi se u Beogradu i raspolaže velikom imovinom a Tužilaštvo BiH ga tereti za genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene na Ilidži.

Tafro tvrdi da je manje važno što je Gašović uhapšen tek sada.

“Svi bismo željeli da se u jednom trenu desi apsolutna pravda za ratne zločine, ali moramo da shvatimo da je bitno da taj proces ima kontinuitet. Dovoljno je da građani Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije čuju šta je taj čovjek radio”, ističe Tafro.

Spreman sam da dođem na svaki sud

Koautor knjige “Hadžići - Zločin bez kazne”, kaže da ga Gašović nije tužio zbog tvrdnji u knjizi.

“Gašoviću treba omogućiti da se brani, tužioci neka dokazuju svoje, a ja sam spreman da dođem na bilo koji sud, predočim dokaze i svjedočim o svemu što se dešavalo u Hadžićima”, kaže Aziz Tafro.

Hadžići su jedna od sarajevskih opština koja je tokom rata bila pod kontrolom VRS.

Mnogi njeni žitelji su protjerani, ubijeni ili nestali. Pronađene su i dvije masovne grobnice za koje se pretpostavlja da kriju tijela građana ovog naselja.

Zoran Gašević se takozvanoj srpskoj policiji priključio na početku rata. Nakon okupiranja centra Hadžića u maju 1992. godine, imenovan je za glavnog isljednika. Bio je i upravnik logora pod nazivom Garaža.

Garaža se smatra logorom smrti i svaki drugi logoraš u tom logoru je ubijen. Mnogi ni do danas nisu pronađeni. Ovo je prvi formirani logor na okupiranoj teritoriji Hadžića.

Zoranov otac Ratko Gašović uhapšen je krajem januara 2003. godine i osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih takođe u Hadžićima.

Prvostepenom presudom osuđen je na 10 godina zatvora, da bi u žalbenom postupku kazna bila smanjena na osam godina.

Bonus video: