Blagojević pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog ranjavanja Cerovića i Doderovića

U optužnici se navodi da je okrivljeni Blagojević 23. avgusta 2020. godine, oko 19.50 časova u mjestu Dragova Luka, na parkingu fudbalskog kluba ‘Sutjeska’ u Nikšiću, sa umišljajem pokušao da ubije Doderovića i Cerovića”

9268 pregleda 5 komentar(a)
Apelacioni sud opravosnažio prvostepenu presudu (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Apelacioni sud opravosnažio prvostepenu presudu (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda, Nikšićanin Nikola Blagojević osuđen je na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog ranjavanja Slavka Cerovića i Milana Doderovića u nikšićkom naselju Dragova Luka.

Blagojević je optužen da je počinio krivično djelo - teško ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Po nalaženju ovog suda, prvostepeni sud je pravilno izveo zaključak da je optuženi izvršio krivična djela stavljena mu na teret na način, u vrijeme i na mjestu, bliže opisanom u izreci presude. Pravilan je zaključak prvostepenog suda da u konkretnom slučaju optuženi nije postupao u nužnoj odbrani, a ovo imajući u vidu utvrđene činjenice, iz kojih osnovano slijedi da je optuženi, a što ni sam nije sporio, iz pištolja ispalio projektile u oštećene odmah po njihovom izlasku iz vozila i to prvo u svjedoka oštećenog D.M. koji je sa mjesta suvozača prvi izašao iz vozila, uputivši optuženom riječi: ‘Druže, u čemu je problem, šta smo pogriješili’, a zatim i u oštećenog C.S. koji je izašao iz vozila tek kada je začuo prethodni pucanj”, navodi se u odluci.

Shodno navedenom, piše u presudi, i činjenici da oštećeni kod sebe nijesu imali nikakavo oružje ili predmet kojim bi mogli ugroziti život i tijelo Blagojevića, nije mogao strahovati za sopstveni život.

“Što je optuženom koji je od njih bio udaljen svega par metara, van svake sumnje bilo vidljivo, nema stvarnog niti predstojećeg napada oštećenih prema optuženom, niti je optuženi, zbog ovakvog kretanja oštećenih po izlasku iz vozila, ispalio u njih projektile iz straha za sopstveni život, kako to odbrana neosnovano potencira”, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici, Blagojević je oglašen krivim zbog krivičnog djela - teško ubistvo u pokušaju, u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

U optužnici se navodi da je okrivljeni Blagojević 23. avgusta 2020. godine, oko 19.50 časova u mjestu Dragova Luka, na parkingu fudbalskog kluba “Sutjeska” u Nikšiću, sa umišljajem pokušao da ubije Doderovića i Cerovića.

“Nakon što je na kritičnom mjestu putničko vozilo marke ‘reno klio’ crne boje, kojim je upravljao, preteklo putničko vozilo marke ‘fijat stilo’ kojim je upravljao oštećeni Doderović i u kojem se na mjestu suvozača nalazio oštećeni Cerović, u kojem trenutku je okrivljeni više puta oštećenom D. M. davao svjetlosne signale tražeći od njega da se zaustavi. Nakon što se vozilo u kojem su se nalazili oštećeni zaustavilo, okrivljeni im je prišao svojim vozilom sa desne strane njihovog vozila, kada su obojica oštećenih i okrivljeni izašli iz navedenih vozila. U tom trenutku je okrivljeni iz vatrenog oružja pištolja neutvrđene marke, u pravcu tijela obojice oštećenih ispalio najmanje tri projektila, od kojih je jedan projektil pogodio oštećenog Doderovića u predjelu donjeg dijela trbuha, nanoseći mu tešku tjelesnu, dok je jedan projektil pogodio oštećenog Cerovića u predjelu potkoljenice lijeve noge, nanoseći mu tešku tjelesnu povredu. Nakon toga je okrivljeni Blagojević ostavio vozilo marke ‘reno klio’ na licu mjesta, a zatim se udaljio”, navodi se u optužnici.

Bonus video: