Državljanin Turske i dvije kompanije oštetili državu za skoro pola miliona eura?

Podnijeta krivična prijava zbog sumnje u utaju poreza i doprinosa

14491 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga su, nakon sprovedenih višemjesečnih aktivnosti, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu protiv državljanina Turske M.D. (41) i dva pravna lica, zbog sumnje da su počinili krivično djelo - utaja poreza i doprinosa.

Uprava policije je saopštila da se oni sumnjiče da su državu oštetili za 477.093 eura.

"Sumnja se da je M.D., kao izvršni direktor u pravnom licu 'DNZ Trade' d.o.o Budva i ovlašćeno lice u pravnom licu 'Tetemontana' d.o.o Budva, tokom 2021. i 2022. godine, izvršio krivično djelo utaja poreza i doprinosa, na način što je u knjigovodstvu evidentirao fakture o utrošenom građevinskom materijalu, koje nije pratila adekvatna građevinska dokumentacija, niti specifikacije kao prilog za izvršene građevinske radove, odnosno u knjigovodstvu ovih pravnih lica su prikazivane lažne fakture dobavljača po kojima nije isporučivana roba, niti su izvšene usluge i radovi, kako bi neosnovano ostvarili pravo na odbitak pretporeza, tj. ulaznog PDV-a, a sve u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi na štetu budžeta Crne Gore", saopštila je policija.

Kazali su da je, ovakvim načinom poslovanja, „Tetemontana“ oštetila državu za 234.361 eura, a „DNZ Trade“ za 242.732 eura.

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala će na svim nivoima usmjeriti i staviti sve raspoložive kapacitete u pravcu otkrivanja i procesuiranja odgovornih lica koja svojim radnjama podrivaju ekonomski sistem Crne Gore i vrše druga krivična djela, a samim tim i dati adekvatan odgovor stranim državljanima koji pokušavaju da inkriminisane radnje inportuju i realizuju na teritoriji Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: