Policija: "Crni rekord" u 2023, na putevima stradalo 77 osoba, problem zahtijeva širu akciju

Uprava policije ukazuje na "značaj sinergije svih sektora" – bezbjednosnog, saobraćajnog, zdravstvenog, obrazovnog, nevladinog i medijskog – kako bi se razvila drugačija saobraćajna kultura, ali i osnažio sistem koji bi kompenzovao ljudsku ranjivost i sklonost greškama

16213 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava policije je saopštila da je na crnogorskim putevima tokom 2023. godine život direktno izgubilo 77 osoba, čime je, kako su kazali, postavljen "crni rekord" u odnosu na prethodne godine.

Takođe, za 11 mjeseci 2023. godine (zaključno sa 30. novembrom) dogodile su se i 6.052 saobraćajne nezgode u kojima su teško povrijeđene 534 osobe, a lakše je povređeno 2.345 osoba.

Navode da je na našim putevima u proteklih osam godina poginulo 476 osoba, pri čemu 77 u 2023. godini, 73 u 2022. godini, 55 u 2021. godini, 48 u 2020. godini, 47 u 2019. godini, 48 u 2018. godini, 63 u 2017. godini, i 65 u 2016.

"Pokazuje se da ovaj problem zahtijeva širu akciju, jer i pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih aktivnosti, pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju, kao i brojnih apela, bilježe se opominjući podaci u stalnom rastu ljudskih gubitaka na putevima", saopštila je policija.

Uprava policije ukazuje na "značaj sinergije svih sektora" – bezbjednosnog, saobraćajnog, zdravstvenog, obrazovnog, nevladinog i medijskog – kako bi se razvila drugačija saobraćajna kultura, ali i osnažio sistem koji bi kompenzovao ljudsku ranjivost i sklonost greškama.

"Vodeći uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama je neprilagođena brzina, a iza toga stoje različiti uticaji korišćenja alkohola i psiho-aktivnih supstanci, zatim umor i stres, ali drugi razlozi izostanka adekvatne koncentracije. Stoga je presudno važan napor različitih aktera u pravcu jačanja svijesti građana o opasnostima koje nosi neprilagođena i brza vožnja, a kako bi dali doprinos ličnoj, ali i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju", dodaje se u saopštenju.

Uprava policije ponovo je pozvala građane da voze savjesno i odgovorno, napominući jedan trenutak nepažnje ili pogrešne procjene sopstvenih sposobnosti u saobraćaju može dovesti do tragičnih posljedica. "Takođe, pozivamo sve ostale aktere da zajedno doprinosimo razumijevanju značaja poštovanja saobraćajnih pravila, a samim tim da čuvamo živote u saobraćaju", zaključuje se.

Bonus video: