Za pet godina registrovano 1.710 maloljetnih počinilaca krivičnih djela

Najveći broj izvršenih krivičnih djela od strane maloljetnika iz oblasti imovinskog kriminaliteta - više od 50 odsto od ukupnog broja

6121 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava policije (UP) saopštila je da je u periodu od 2019. do 2023. godine registrovala 1.710 maloljetnih počinilaca krivičnih djela u Crnoj Gori.

Pojasnili su da je najveći broj izvršenih krivičnih djela od strane maloljetnika iz oblasti imovinskog kriminaliteta - više od 50% od ukupnog broja.

"Službenici Uprave policije kontinuirano prate i analiziraju stanje kretanja kriminaliteta na svim nivoima, u cilju stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta", poručili su iz policije.

Pojasnili su da je jedan od važnih društvenih izazova, koji je, kako kažu, u primarnom fokusu djelovanja organa za spovođenje zakona i generalne prevencije i problem maloljetničke delinkvencije, a posebno imajući u vidu se, kako su kazali, radi o ranjivoj grupi - maloljetnika i djece.

"Tokom 2023. godine registrovano je 313 počinilaca, 2022. godine 306, 2021. godine 354, 2020. godine 346, a 2019. godine 391 počinilac. U prosjeku, preko 340 maloljetnika godišnje počini neko od krivičnih djela", dodali su iz UP-a.

Naglasili su da je u starosnoj strukturi evidentirano da se u više od 50% slučajeva radi o starijim maloljetnicima počiniocima krivičnih djela (od 16 do 18 godina), a rodna struktura ukazuje da su u više od 90% slučajeva izvršioci krivičnih djela muška lica.

Iz policije su pojasnili da mnogi faktori utiču na razvoj maloljetničke delinkvencije, poput, kako su naveli, emocionalnih karakteristika, disfunkcionalne porodice, nedostataka u obrazovanom sistemu, različitih socijalnih faktora, u novije vrijeme i negativnih uticaja društvenih mreža, i dr.

"Prevencija maloljetničke delinkvencije usmjerena je na blagovremeno prepoznavanje faktora rizika kriminaliteta, a što zahtijeva multidisciplinaran pristup, uključujući porodicu, školu, nadležne stručne službe, medije, nevladin sektor, sportske kolektive, i druga udruženja i subjekte", kazali su iz policije.

Oni su pojasnili da službenici UP u odnosu na ovu kategoriju lica, uvažavajući, kako kažu, njihovu starosonu dob i ranjivost, preduzimaju u kontinuitetu preventivne aktivnosti usmjerene na otklanjanje uzroka ili smanjenje njihovog dejstva.

"Uprava policije godinama sprovodi veliki broj preventivno-planskih aktivnosti, kontinuiranih akcija, poput akcije "Mladost", sa akcentom na suzbijanje vršnjačkog nasilja, sprečavanje vršenja krivičnih djela, sprečavanje skitničenja i prosjačenja", dodali su.

Oni su istakli da se kroz realizaciju ovih aktivnosti, vrše se i kontrole i obilasci ugostiteljskih objekata i drugih mjesta na kojima se najčešće okupljaju maloljetna lica

"Organizuju se tribine i predavanja u vaspitno-obrazovnim ustanovama na temu narkomanije, kockanja, alkoholizma, internet nasilja, bezbjednosti saobraćaja, i tome slično, kako bi prepoznali negativna dejstva i posljedice devijantnog ponašanja", zaključili su u saopštenju.

Bonus video: