Napadnuti muškarci iz Albanije vjeruju da nisu pretučeni iz nacionalističkih pobuda, ali ne isključuju tu mogućnost

Iako se ne može isključiti, oštećeni smatraju da se incident nije dogodio iz nacionalnih pobuda, jer su se kretali vozilom njemačkih registarskih oznaka. A važno je istaći da su neki od napadača nosili maskirne uniforme”, kazao je Vijestima njihov pravni zastupnik Besmir Murati

76163 pregleda 177 reakcija 87 komentar(a)
Prema prvim informacijama, razlog za svađu je incident u saobraćaju (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Prema prvim informacijama, razlog za svađu je incident u saobraćaju (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Albanski državljani Klodian Meaj, Azem Derviši i Doris Kopači, koji su brutalno prebijeni 6. januara oko 14 časova u blizini Herceg Novog, sumnjaju da su nasilnici nasrnuli na njih iz nacionalnih pobuda, iako ne isključuju tu mogućnost.

To je Vijestima potvrdio njihov pravnik zastupnik, ulcinjski advokat Besmir Murati.

“Za sada, motiv napada nije poznat s obzirom da osumnjičeni još nijesu saslušani. Iako se ne može isključiti, oštećeni smatraju da se incident nije dogodio iz nacionalnih pobuda, jer su se kretali vozilom njemačkih registarskih oznaka. A važno je istaći da su neki od napadača nosili maskirne uniforme”, kazao je Vijestima Murati.

Nemili dogođaj dogodio se oko 14 sati, na Badnji dan na magistralnom putu koji vodi od Lepetana do Herceg Novog.

Incident je izazvao burne reakcije albanskih partija, koje su tražile hitne reakcije nadležnih institucija, da bi se u popodnevni satima javno oglasio prvo premijer Milojko Spajić a potom i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, ministar javne uprave Maraš Dukaj i ostali visoki državni zvaničnici, Uprava policije...

Oni su osudili nasilničko ponašanje, izrazili žaljenje i pohvalili brzu reakciju policije i tužilaštva.

Spajić je naglasio da Crna Gora mora i biće oaza mira i sigurnosti za sve.

“Naše misli su sa svima pogođenim, i radimo na tome da svima obezbijedimo sigurnost i gostoprimstvo koje zaslužuju. Identifikovan je jedan napadač i radi se na njegovom privođenju. Uskoro će biti sve informacije poznate i za ostale”, napisao je tada Spajić na društvenoj mreži X.

Šaranović je kazao da je od momenta upoznavanja sa slučajem bio sve vrijeme u komunikaciji sa albanskim ministrom unutrašnjih poslova Taulantom Bala, kome je, kako je naveo, prenio jasnu poruku da su državljani Albanije bezbjedni i da će učiniti sve da se počinioci pronađu.

Iz Uprave policije saopšteno je da je, prema za sada raspoloživim informacijama, povod za incident bio događaj u saobraćaju.

“Danas je u popodnevnim časovima dežurnoj službi Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi telefonskim putem prijavljeno da je, na magistralnom putu u mjestu Zelenika, došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane više nepoznatih lica. Pripadnici policije su upućeni na lice mjesta gdje su zatekli tri lica, svi albanski državljani, koji su imali vidne povrede, a koji su zatim upućeni na ukazivanje ljekarske pomoći. Policijski službenici su preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je došlo do povređivanja pomenutih lica, te rasvjetljavanja događaja. Izuzeti su video snimci nadzornih kamera sa objekata u blizini događaja”, naveli su tada u saopštenju.

Dodaje se da su pripadnici policije identifikovali tri osobe iz Herceg Novog kao vinovnike fizičkog napada, a čiji je identitet naknadno utvrđen.

Crnogorska policija je obavijestila albanske vlasti da je identifikovala tri od osam napadača, te da radi na njihovom hapšenju i rasvjetljavanju okolnosti incidenta.

Murati je kazao da se nemili događaj desio na oko 10 kilometara od izlaza sa trajekta koji saobraća između Kamenara i Lepetana.

Hvali rad tužilaštva i suda: ulcinjski advokat Besmir Murati
Hvali rad tužilaštva i suda: ulcinjski advokat Besmir Muratifoto: Privatna arhiva

“Oštećeni su se kritične prilike usporeno kretali u koloni. U jednom trenutku veća grupa, sumnja se da je bilo 8-9 osoba, napala je prvo vozilo kojim su se oštećeni kretali. Nakon toga, oštećeni su nastavili kretanje još nekih par metara, da bi zatim stali iz razloga što vozač nije mogao da vidi unazad jer je desni retrovizor bio zakrivljen pa je zastao da ga namjesti”, ispričao je Murati kako je došlo do incidenta. Navodi da su se u vozilu nalazila tri lica.

“U trenutku kada je vozač - oštećeni u ovom slučaju izašao iz vozila, njega su napala dvojica od gore pomenute grupe momaka, i to zatvorenim šakama i nogama, dok su suvozača, koji je otvorio vrata da vidi šta se dešava sa njegovim drugom, četvorica od ove grupe čupala i izvlačila iz vozila, pritom zadajući mu udarce nogama i zatvorenim šakama. I vozač i suvozač su zatim bačeni na zemlju gdje su osumnjičeni nastavili da ih tuku. Lice koje se nalazilo na zadnjem sjedištu nije pretrpjelo povrede jer nije moglo izaći iz vozila”, ispričao je Murati. Naglasio je da su se albanski državljani tog dana iz Albanije zaputili za Njemačku, gdje žive i rade.

“Ni na koji način nijesu isprovocirali ovaj događaj, niti dali povoda da se lica koja su ih napala ponašaju na način na koji su se ponašala. Povrede su jako ozbiljne i u toku su dalje medicinske pretrage. Nakon toga, nadležni organi biće obaviješteni o svemu”, kazao je Murati. Podsjetio da su ga porodice oštećenih obavijestile o nemilom događaju istog dana.

“Obavio sam razgovor sa oštećenima, dali su izjavu pred policijom u Herceg Novom. Pri dolasku u Odjeljenje bezbjednosti Herceg Novi tražio sam od službenika da me upoznaju sa slučajem i o preduzetim radnjama i mjerama, te ovim putem želim da pohvalim profesionalno postupanje policije. Nakon datih izjava, svjedoci - oštećeni saslušani pred Osnovnim sudom u Herceg Novom, te bih ovim putem takođe želio da pohvalim rad tužilaštva i suda”, kazao je Murati.

Naglasio je da je, prema njegovim nezvaničnim saznanjima do sada privedeno nekoliko lica.

“Istraga je u toku i ne mogu iznositi više detalja, ali privedena lica, prema informacijama koje imam još nisu saslušana pred ovlašćenim tužiocem. Što se daljih koraka tiče, čekaćemo obavještenje nadležnog tužioca za saslušanje osumnjičenih i eventualnih svjedoka, kao i sve medicinske pretrage i izvještaje, te će se nakon toga odlučiti o daljim mjerama koje će oštećeni preduzeti”, kazao je Murati.

Meaj, Derviši i Kopači, na svoj zahtjev, napustili su Crnu Goru dan nakon incidenta. Primljeni su u Regionalnu bolnicu u Skadru, gdje je ustanovljeno da nijesu imali ozbiljnijih zdravstvenih problema. Nakon pregleda, trojica mladića napustili su bolnicu u Skadru i otišli svojim kućama.

Vijest o prebijanju albanskih državljana objavili su i brojni mediji iz te zemlje.

Bonus video: