Podignuta optužnica protiv Brkovića, njegovih sinova i Popovića

Terete se za zloupotrebu ovlašćenja i pranje novca

34619 pregleda 87 reakcija 61 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Boris Pejović
Dragan Brković, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana Brkovića, kao i Milića Popovića, koje terete za produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.

"U postupku koji je prethodio podizanju optužnice, na nivou osnovane sumnje, je utvrđeno da su okrivljeni, u periodu od septembra 2017. do decembra 2019. godine, prilikom izvršenja plana reorganizacije privrednog društva 'V. B.' AD H.N., kao odgovorna lica u privrednom društvu, zloupotrijebili svoja ovlašćenja, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za druga pravna lica i da su sredstva kojim je društvo raspolagalo u visini od 5.075.346,19 eura koristili protivno njihovoj namjeni i tako grubo povrijedili ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovinom, a da su okrivljeni D. B., B.B. i B.B. izvršili i pranje dijela novca, koji je pribavljen kao protivpravna imovinska korist zloupotrebom ovlašćenja", saopštio je portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Vlasnik "Vektre" Dragan Brković, njegovi sinovi Boris i Bojan, kao i izvršni direktor "Vektre Boka" Popović privedeni su u avgustu 2022. godine, po nalogu SDT-a. To tužilaštvo ih tereti da su državu oštetili nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog HTP “Boka”, tako što su izvršili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Sutkinja za istragu Višeg suda Suzana Mugoša prošle godine je odredila privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje se u katastru vode kao vlasništvo ili s pravom korišćenja na kompaniju “Vektra Boka”.

Bonus video: