Turković: Pravična i hrabra odluka Vrhovnog suda, vraća nadu u bolje sjutra

"Vrhovni sud je potvrdio tezu odbrane i dao jasne i obrazložene razloge da bez relevantnih i valjanih dokaza niko ne može biti u pritvoru", rekla je braniteljka Nikole Milačića, advokatica Maja Turković

7088 pregleda 38 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advokatica Maja Turković, braniteljka Nikole Milačića, jednog od osumnjičenih za saučesništvo u obijanju depoa podgoričkog Višeg suda, kazala je da je odluka Vrhovnog suda da odbije predlog tužilastva za produženje pritvora Milačiću očekivana, pravična i hrabra.

Vrhovni sud je danas saopštio je da su odbili zahtjev Osnovnog tužilaštva u Podgorici za produženje pritvora Katarini Baćović, Ivici Piperoviću, Nikoli Milačiću i Marijana Vuljaju.

"Ovaj potez Vrhovnog suda vraća nadu u bolje sjutra, ali i povjerenje u pravosudne organe, koje je u velikoj mjeri izgubljeno. Vrhovni sud je potvrdio tezu odbrane i dao jasne i obrazložene razloge da bez relevantnih i valjanih dokaza niko ne može biti u pritvoru. Dakle, Vrhovni sud je obrazložio da se predlog za produženje pritvora u konkretnom slučaju ne zasniva na individualizaciji osnovanosti pritvora, jer uopšte ne sadrži relevantne i dovoljne činjenice koje opravdavaju postojanje pritvorskih razloga, a što mora da sadrži, imajući u vidu da se u odlukama o produženju pritvora ne mogu samo ponavljati stalno isti razlozi i ne mogu se koristiti apstraktne formulacije u predlozima za produženje pritvora, pa ni u odlukama kojima se takvi predlozi prihvataju. Moj branjenik, u odnosu na kojeg ne postoji nijedan dokaz da je na bilo koji način povezan sa predmetnim događajem, će se u nastavku postupka braniti sa slobode, a ukoliko bude protiv istog podignuta optužnica i sproveden sudski postupak, oslobađajuću presudu vidim kao jedini mogući epilog ovog slučaja", rekla je advokatica.

Bonus video: