Šef kavčana poručivao da Milo, Katnić, Lazovići i Tigar mogu da vode Švajcarsku, a ne Crnu Goru

Tvoj otac, Milo, Katnić, Tigar i svi mi, možemo Švajcarsku voditi, a ne CG, navodi šef kavačkog klana u prepisci sa Lazovićem. Potom ga pita i kako njegov otac i tadašnji glavni specijalni tužilac ne vide da su Vijesti najveći neprijatelj države

93435 pregleda 162 reakcija 90 komentar(a)
Ne plašimo se Veljovića: Lazović, Foto: Luka Zekovic
Ne plašimo se Veljovića: Lazović, Foto: Luka Zekovic

Zabranjeno preuzimanje teksta i fotografija bez saglasnosti redakcije Vijesti

Šef kavačkog klana Radoje Zvicer konstatovao je u decembru 2020. godine da bi njihova ekipa, skupa sa bivšim predsjednikom države i nekadašnjim glavnim specijalnim tužiocem, komotno mogla rukovoditi državom, ali da bi prethodno iz bezbjednosnih službi morali ukloniti “izdajnike” koji ih istražuju.

To je poručivao u prepisci sa tadašnjim policajcima Petrom Lazovićem i Ljubom Milovićemu, koja je dio dokaznog materijala Specijalnog državnog tužilaštva u više predmeta protiv organizovanih kriminalnih grupa.

“Tvoj otac, Milo, Katnić, Tigar i svi mi, možemo Švajcarsku voditi, a ne CG. Što se nas tiče ne trebaju nam nikakvi tenderi ni ništa, samo da se ne tovarimo tuđim djelima. Da se ne maše tuđim zastavama i nama je sve dobro”, poslao je on u grupni čat sa tom dvojicom policajaca.

“Eto tako, nisi mogao ljudskije i poštenije reći! Isto mislim, bez oba Zorana!”, odgovorio mu je Lazović.

Taj trojac u zaštićenoj Skaj komunikaciji često pominje bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog tada bliskog saradnika Zorana Lazovića, ali i biznismena Ranka Ubovića. Tog vlasnika firme Bemax oslovljavaju nadimkom Tigar.

Prije nego je konstatovao da bi mogli voditi Švajcarsku, a kamoli li Crnu Goru, Zvicer traži od Lazovića da od njih “miče” izdajnike iz policiji, odnosno one koji ih istražuju, a koji, sudeći po konverzaciji, nisu bili na platnom spisku tog klana.

U tom kontekstu pominju tadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, ali i Dragana Radonjića koji je u to vrijeme bio na čelu Specijalnog policijskog odjeljenja.

Njega tada porukama optužuju da radi za suprotstavljeni kriminalni klan, ali i da je u dosluhu sa novinarima Vijesti.

Milović zbog toga objašnjava Lazoviću da “Radonjića malo u brazdu stavi”, dok Zvicer traži da otac tog policajca, tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije, pita kolegu - “ima li veze sa klanovima”...

“Ja koliko mogu utičem i pomažem, ali mnogo je izdajnika”, žali im se Petar Lazović.

Sada odbjegli Milović tada kritikuje Katnića što dvije godine ranije nije izabrao stranu, dodajući da bi tako i vlast opstala, ali i oni pobijedili suprotstvaljenu kriminalnu grupu:

“Da je Kata prije dvije god zauzeo stav i podržao nas, danas bi samo mi bili. I vlas’ bi ostala. Daku bi poslali na nebo. Svi srećni i zadovoljni”, piše on.

Navodni vođa organizovane kriminalne grupe kavački klan tada se ponovo saradnicima žali na Radonjića, tvrdeći da je kavčane preko tog policajca proganjao i sam Katnić.

Lazović pokušava ga pravda Katnića, i za “proganjanje” kriminalaca okrivljuje Radonjića.

Tada šefu kavčana poručuje da je on potpuno iskreno uz njega i Oficira (Milovića):

“...I bez foliranja i puca mi k***c što me targetiraju i laju iza leđa. Ne postoji autoritet koji mi može mišljenje prema drugovima promijeniti. Niko tada, dok Oficir nije došao i predstavio Komitu nije pominjao, nego sve govorili da kavčani rade protiv nas, a guraju na škaljarce... Pa kad ti dođe, koliko toliko je drugačije, ali ne možemo ni mi sami, ne možemo se mimo Tigra i par drugova na 10 ljudi osloniti u službu”, piše on Zviceru.

Vođa kavčana potom se žali da njegova i ekipa pokojnog Jovana Vukotića imaju nejednak tretman u tužilaštvu, tvrdeći da se kavčanima namještaju određeni predmeti, da njegovom vojniku Mariju Miloševiću sude bez ikakvog dokaza, a da se uprkos tome priča kako ih država štiti.

“Pa ja ne znam što sam kome tražio bez fer da bude... Oslobodili su Klempa što mi je pucao na ženu i dijete, pucali na Stupara i Radonjića svaka baba zna to i pušta se, samo ne znam radi čega se priča da nas država štiti”, šalje Zvicer.

Nakon toga Lazović počinje da mu se pravda da je “ta jedna garnitura” htjela da slomi sve - od njegovog oca do Milovića, zbog čega su primorani da se bore s obje strane - škaljarcima i policijom.

“Slabo ste se borili”, poručuje mu Kotoranin, a policajac piše da jesu onoliko koliko su mogli.

Slabo ste se borili: Zvicer
Slabo ste se borili: Zvicerfoto: Skaj/Vijesti

“Glave su na ramena i niko nas ponizio nije. Ti bar nemaš ove domaće izdajnike, a kao prijatelji”, odgovara mu policajac.

Zvicer konstatuje da ima i on, ali da se zna kako se postupa sa izdajnicima, a tada konstatuje i da se ekipa oko starijeg Lazovića boji od Veselina Veljovića.

“Ne boje tata, Tigar i Kata to ti garantujem životom! Nego on od njih ka’ đavola”, tvrdi taj policajac.

Tigar se ne boji, poručuje Lazović: Ubović
Tigar se ne boji, poručuje Lazović: Ubovićfoto: Luka Zeković

Lazović je uhapšen 18. jula 2022. godine pod optužbom da je kao službenik Uprave policije radio za mafijašku organizaciju kojom upravlja Zvicer.

Specijalno državno tužilaštvo tereti ga u nekoliko predmeta, a na saslušanju je negirao krivicu.

To tužilaštvo podnijelo je više optužnica kojima su obuhvaćeni Zvicer, Milović i nekadašnji tajni agent.

“Vijesti najveći neprijatelj u državi”

Šef kavčana se tokom prepiske sa Petrom Lazovićem i Milovićem više puta ostrvio na Vijesti i novinarku Jelenu Jovanović.

To je činio tražeći od Lazovića objašnjenje zbog čega njegov otac Zoran i Katnić ne sklone iz Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića.

“Vole li škaljari tvojega oca i Katu?”, pita on retorički i dobija odgovor da i sam zna da nije tako...

“Kako on drži Radonjića? Kako ne vidi spoj Radonjića i J.J. Kako ne vide Vijesti kao najvećeg neprijatelja države”, piše Zvicer.

Mlađi Lazović odgovara da vide sve to, ali da Radonjić “operativno drži J.J.”...

“Vide, šef nije htio da prihvati sastanak sa njima. A Z zamolio da to ne radi. Na predlog Duška Markovića i nije pošao. Jel Veljović htio da pomaže Kana i njih, tražio šefu, pa šef nije odobrio jer je Z pričao”, pravda se Lazović...

Bonus video: