Suđenje Do Kvonu u SAD 25. marta, pristao na izručenje

Daljih odlaganja procesa neće biti, čak i ako Crna Gora do tada ne izruči južnokorejskog državljanina

17280 pregleda 31 reakcija 11 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Do Kvon, Foto: Boris Pejović

Američki savezni sudija je u utorak odložio suđenje koje tamošnja Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) vodi protiv kompanije Terraform Labs i njenog suosnivača Do Kvona zbog navodne prevare sa kriptovalutama u vrijednosti od 40 milijardi dolara, kako bi se dalo vrijeme da Do Kvon bude izručen i prisustvovao procesu, prenosi Rojters.

Okružni sudija Džed Rakof na Menhetnu suđenje je odložio za 25. mart, bez daljih odlaganja procesa, čak i ako Crna Gora ne izruči južnokorejskog državljanina Sjedinjenim Državama.

"Uprkos Kvonovoj izjavi da je pristao na njegovo izručenje iz Crne Gore, gdje se trenutno nalazi, ne postoji apsolutna garancija da će biti pušten na vrijeme", napisao je Rakof. „Ipak“, dodao je sudija, „sud će udovoljiti zahtjevu njegovog branioca, s obzirom na njihovo izričito priznanje da se suđenje ne može dalje odlagati“.

SEC je takođe pristao na odlaganje. Građanska parnica te komisije protiv Terraforma i Kvona proizilazi iz kolapsa TerraUSD-a, "stabilnog novca" dizajniranog da održi konstantnu cijenu od jednog dolara, i tradicionalnijeg tokena Luna, koji je bio blisko povezan sa TerraUSD-om.

Procjenjuje se da su obje kriptovalute izgubile oko 40 milijardi dolara ili više kad TerraUSD u maju 2022. nije uspio da održi cijenu od jednog dolara.

SEC je saopštio da su Terraform i Do Kvon prevarili investitore o stabilnosti TerraUSD-a i da je popularna korejska aplikacija za mobilno plaćanje koristila Terraform blokčejn za poravnanje transakcija.

Do Kvon se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, gdje je uhapšen prošlog marta. U međuvremenu je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja isprave. On se takođe suočava sa povezanim američkim krivičnim prijavama i zahtjevom za ekstradiciju iz njegove rodne Južne Koreje.

Prošlog mjeseca, Rakof je presudio da su Terraform i Do Kvon prekršili američki zakon time što nisu registrovali TerraUSD i Lunu.

Apelacioni sud je prošlog mjeseca saopštio da je, nakon sjednice vijeća 14. decembra, donio rješenje kojim je uvažio žalbu branilaca Do Kvona i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 17. novembra, te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Bonus video: