Knežević: Dobijao sam uživo podatke sa Skaj aplikacije, ako sam radio za kriminalce je li logično da sam im to prećutao

"Zašto im nijesam otkrio da znam za Skaj, da znam šta planiraju i da ih upozorim da to zna i Europol. Ako sam radio za kriminalce, zašto ih nijesam upozorio da ugase Skaj", rekao je Knežević

76008 pregleda 80 reakcija 55 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević kazao je da su mu Specijno državno tužilašto (SDT) i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović "nacrtali metu" i rekao da ako se njemu ili njegovoj porodici nešto dogodi da će ih "smatrati odgovornima".

Kontrola optužnice protiv predsjednika Opštine Budva, okrivljenog Mila Božovića i ostalih optuženih, održana je danas u Višem sudu u Podgorici, pred vanraspravnim vijećem kojim predsjedava sutkinja Vesna Kovačević.

Sredinom septembra prošle godine, SDT je podiglo optužnicu protiv takozvanog policijskog narko kartela, kojom je obuhvatilo 21 osobu, među kojima je i Božović - optužen za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, ali i Knežević kome će se eventualno suditi za odavanje tajnih podataka i zloupotrebu službenog položaja.

Knežević je negirao navode optužnice i istakao da su neistiniti.

Govorio je o svom radu i angažovanju u policiji i istakao da nikad nije počinio ništa protivzakonito.

"Nedugo nakon što sam, u martu 2021. godine, stupio na dužnost vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije, jedini sam bio policajac u Crnoj Gori i regionu, koji je od istražnog tima Europola dobijao uživo podatke sa Skaj aplikacije. Znači, uživo sam pratio komunikaciju na toj, tada zaštićenoj komunikaciji. Zahvaljujući saradnji sa Europolom, znao sam ko koristi Skaj. Ako sam radio za kriminalnu organizaciju, za što me SDT optužuje, je li logično da sam kriminalcima prećutao tako važne podatke. Zašto im nijesam otkrio da znam za Skaj, da znam šta planiraju i da ih upozorim da to zna i Europol. Ako sam radio za kriminalce, zašto ih nijesam upozorio da ugase Skaj", naveo je Knežević.

Dodao je da je umjesto toga, informacije sa Skaja sam iskoristio i spriječio, između ostalih, pripadnike organizovane kriminalne gruoe (OKG) da tada izvrše više teških krivičnih djela, pored ostalog, ubistva Milića Šakovića i Marka Martinovića, kao i napad na sutkinju Biljanu Uskoković.

"Ako sam radio, kako me optužuju, za kriminalni klan, zašto sam im osujetio ove planove i takoreći radio protiv njih. To je samo dio akcija usmjerenih protiv kriminalne organizacije za čije pripadništvo sam optužen", naveo je Knežević.

Bonus video: