Zeković: Obustaviti postupak protiv Lazovića

Advokatica kazala da "ne postoji niti jedan, pa ni indikativan dokaz" da je njen branjenik počinio bilo koje krivično djelo

21566 pregleda 39 reakcija 38 komentar(a)
Petar Lazović, Foto: Boris Pejović
Petar Lazović, Foto: Boris Pejović

Advokatica Maja Zeković ukazala je vijeću Višeg suda da je u odnosu na njenog branjenika Petra Lazovića, zakazao sistem i da su njegova prava do kraja urušena, na više načina i tražila da sud obustavi postupak u odnosu na njega - "jer ne postoji niti jedan, pa ni indikativan dokaz da je izvršio bilo koje krivično djelo"...

"Kad ovo kažem najprije mislim na očigledno sistemski tolerisanu kompromitaciju navodnog dokaznog materijala u odnosu na njega, koji je plasiran određenim medijskim strukturama i distribuira se u nastavcima praktično svakodnevno, bez ikakve, a kamoli valjane reakcije bilo kog nadležnog državnog organa u pravcu ispitivanja kako i zašto se u Crnoj Gori danas promoviše i praktično legitimiše progon jednog čovjeka i njegove porodice, nezapamćen u medijskoj istoriji i stvara neprimjeren pritisak na postupajuće organe u pravcu onemogućavanja elementarnih procesnih mogućnosti ovom čovjeku, među prvima, odbranu sa slobode", napisala je Zeković u podnesku predatom sudu 18. januara, koji je danas dostavila i Vijestima.

U tom dopisu ustvrdila je i da je Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji sa Evropskom policijskom kancelarijom bio jedan od instrumenata u postupanju i aktivnoj borbi protiv djelovanja organizovanih kriminalnih grupa u okviru radnih aktivnosti njenog branjenika.

"I nikada ta saradnja nije dovedena u pitanje, niti je obustavljena razmjena informacija u vrijeme kada su se poštovale procedure i pravila postupanja predviđena između ostalog i ovim Sporazumom. Nikada ranije od uspostavljanja saradnje kažem, preciznije od 2015-e godine, sve do pokretanja postupka upravo u odnosu na mog branjenika, kada su na njegovu očiglednu štetu, ali i štetu cjelokupnog sistema i države Crne Gore kao kredibilnog partnera višestruko prekršene odredbe ovog Sporazuma, koji kako djeluje niko od aktuelnih aktera ne čita niti primjenjuje".

Pojasnila je da upotrebu informacija za svrhu različitu od one zbog kojih su informacije poslate mora odobriti ugovorna strana i da Sporazum propisuje povjerljivost informacija.

"Te između ostalog obavezu osiguravanje da pristup i posjedovanje informacija budu ograničeni na ona lica koja zbog svojih zaduženja ili obaveza treba da budu upoznata sa tim informacijama, ili da rukuju sa njima i da bez pisane saglasnosti pošiljaoca ne koristi ili dozvoljava upotrebu klasifikovanih informacija koje su predmet ovog sporazuma", a onda ustvrdila i da je jasno do koje mjere je sistem zakazao u slučaju okrivljenog Lazovića.

"Ovo naročito pri činjenici da je samo do kraja oktobra 2023.godine objavljenjo preko 2.400 medijskih članaka negativne konotacije i to u jednom medijskom glasilu, koji navjećim dijelom sadrže navodno ove informacije, koje odbrani nisu dostupne na traženi i propisani način u adekvatnom i valjanom formatu, zbog čega je reagovao i francuski Apelacioni sud, a crnogorski nadležni organi na nesreću svih nas i dalje ćute", ustvrdila je ona.

Napisala je i da crnogorsko pravosuđe ne samo da ne obezbjeđuje elementarnu jednakost građana pred zakonom:

"Već naprotiv vrši sistemski progon jedne osobe i jedne porodice. U kontekstu urušavanja načela jednakosti građana pred zakonom od strane tužilaštva, ukazaću sudu i na veoma indikativan dokaz iz predmetnih spisa, a to je iskaz svjedoka aktuelnog tužioca u SDT-u Vukasa Radonjića. Konačno, a u smislu navedenog, budući da u odnosu na mog branjenika Petra Lazovića ne postoji niti jedan, pa ni indikativan dokaz da je izvršio bilo koje krivično djelo, čak ni na nivou osnova sumnje, to kao i moje kolege predlažem da sud obustavi postupak u odnosu na njega, shodno odredbi čl.294 ZKP-a", napisala je ona u podnesku.

Nekadašnji tani agent i neformalni šef Tima za posebnu operativnu podršku u najznačajnijem policijskom sektoru Petar Lazović, optužen je da je umjesto protiv mafije, radio za nju.

Negirao je krivicu, tvrdeći juče u sudnici Višeg suda da je optužnica zavjera protiv njega i njegove porodice, kao i da je politička trgovina.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 21 okrivljenog - Mila Božovića, Radoja Zvicera, Ljuba Milovića, Dejana Kneževića, Milete Ojadnića, Ivana Stamatovića, Nebojše Bugarina, Petra Lazovića, Milana Popovića, Miloša Mišurovića, Marka Novakovića, Ivana Nikolića, Gorana Stojanovića, Božidara Jabučanina, Aleksandra Kekovića, Vladimira Bajčete, Tihomira Adžića, Filipa Zindovića (Kljajević), Darka Kneževića, Dražena Milovića, Ivana Mijatovića.

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

U dijelu tužilačkih spisa navodi se da je Ivan Mijatović u jednoj turi obezbijedio da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu Mila Božovića, sigurno prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu.

Prema dokumentima tužilaštva, još jedna osoba bila je uključena u taj slučaj, a njen identitet pokušavaju da utvrde i putem poruka Skaj aplikacije koju su svi osumnjičeni koristili.

Bonus video: