Istraga o ubistvima pripadnika grčke mafije: Jedan od osumnjičenih u pritvoru u Crnoj Gori

Muškarac albanskog porijekla uhapšen je u oktobru 2023. na prelazu Sukobin, crnogorske vlasti sumnjiče njega i još dvojicu da su pripremali ubistvo u Budvi

12146 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tužilaštvo u Grčkoj u petak je podnijelo krivičnu prijavu protiv dvije osobe osumnjičene za ubistva pripadnika grčke mafije, prenosi Balkan Insight.

Za ubistva Janisa Skafturosa iz 2022. i Vasilisa Rubetisa iz 2023. godine, koji su, kako navodi taj portal, važili za vodeće članove grčke mafije, sumnjiči se sedam osoba, a jedan od osumnjičenih je u pritvoru u Crnoj Gori.

Među sedam osumnjičenih su i dvojica etničkih Grka iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza koji su uhapšeni 17. januara. Još jedan osumnjičeni je priveden u Larisi.

Pored toga, izdat je nalog za hapšenje još dvije osobe, iz Gruzije i Uzbekistana, koje su pobjegle u inostranstvo; još jedno lice se traži u Grčkoj, a jedno je u pritvoru u Crnoj Gori.

Grčka policija je, kako prenosi Balkan Insight, za BIRN rekla da je osoba koja se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori muškarac albanskog porijekla Pajo Džonatan (25). Njega je 14. oktobra 2023. uhapsila crnogorska policija na graničnom prelazu Sukobin prilikom pokušaja da napusti Crnu Goru. Tereti se za kriminalno udruživanje u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija, kao i falsifikovanje isprave.

Džonatan je koristio lažni grčki pasoš na ime Papas Vasile. Crnogorske vlasti sumnjiče njega i dvojicu državljana Jermenije, Armena Martirosjana i Artjoma Mnacakanjana da su pripremali ubistvo u Budvi.

Predstavnik grčke policije rekao je za BIRN u petak kako se čini da su se obračunale dvije mafijaške grupe aktivne u švercu cigareta. Međunarodni lanac koji djeluje širom Evrope, sa sedištem u Ukrajini, želio je da preuzme kontrolu nad švercom cigareta u Grčkoj, rekla je policija za BIRN. Zarada od šverca procjenjuje se na više miliona.

Penzionisani general-potpukovnik i počasni zamjenik načelnika grčke policije Joanis Račovicas rekao je grčkoj javnoj televiziji ERT da je grčka mafija u početku imala kontrolu nad „noći“ [nedozvoljenim aktivnostima u noćnim klubovima], ali da se okrenula švercu goriva i cigareta, gdje je profit veći.

Pored dva hapšenja grčkih iseljenika, grčka policija izvršila je i treće hapšenje 18. januara. Treća uhapšena osoba optužena je za šverc i nelegalno posjedovanje oružja i navodno nije povezana sa dva ubistva. On tvrdi da drugu dvojicu ne poznaje.

Očekuje se da će se sva trojica pojaviti pred istražiteljem u ponedjeljak.

Bonus video: