I optuženi za ubistvo Klikovca na slobodi zbog nedonošenja presude

Iz Istražnog zatvora izašao osumnjičeni za ubistvo Saše Klikovca, Miloš Marković. Pritvor ukinut i osumnjičenom za saučesništvo u tom zločinu, Podgoričaninu Milošu Šukoviću

52121 pregleda 148 reakcija 65 komentar(a)
Marković prilikom hapšenja u Ulcinju, Foto: Skaj/Vijesti
Marković prilikom hapšenja u Ulcinju, Foto: Skaj/Vijesti

Zbog nedonošenja prvostepene presude u roku od tri godine od podizanja optužnice iz Istražnog zatvora izašao je osumnjičeni za ubistvo Saše Klikovca, Miloš Marković.

Po istom osnovu pritvor je ukinut i osumnjičenom za saučesništvo u tom zločinu, Podgoričaninu Milošu Šukoviću.

Ta dvojica pripadnika organizovane kriminalne grupe škaljarski klan uhapšeni su nedugo nakon likvidacije Klikovca, u julu 2020. godine.

Da im je pritvor ukinut "Vijestima" je potvrdio branilac Markovića, advokat Damir Lekić.

Markovića Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je 18. jula 2020. godine u Zeti likvidirao Klikovca, a Šukovića da ga je vozio tokom zločina.

"Vijesti" duže od dvije godine ukazuju da će na desetine članova organizovanih kriminalnih grupa optuženih za ubistva, pripreme likvidacija ili međunarodni šverc droge presude čekati na slobodi, jer specijalizovane vijeće Višeg suda u roku koji predviđa zakon ne donosi čak ni prvostepenu presudu.

Članom 179 Zakona o krivičnom postupku propisano je da se, nakon predaje optužnice sudu, do završetka glavnog pretresa, pritvor može, po pribavljenom mišljenju državnog tužioca, kad se postupak vodi po njegovoj optužbi, odrediti ili ukinuti samo rješenjem vijeća i da od podizanja optužnice do donošenja prvostepene presude pritvor može trajati najduže tri godine.

"Vijesti" su još ranije objavile da nadležni sumnjaju da se u brojnim predmetima mogućnost odgađanja pretresa zloupotrebljava kako bi se okoreli kriminalci, optuženi za najteža krivična djela, oslobodili spuških rešetaka.

Bonus video: