Veljović javljao kad da sakriju cigarete?

Tužilački akt protiv grupe Aleksandra Mrkića poslat na potvrđivanje u podgorički Viši sud

43100 pregleda 126 reakcija 31 komentar(a)
Veljovića nakon hapšenja sprovode na saslušanje, Foto: Luka Zekovic
Veljovića nakon hapšenja sprovode na saslušanje, Foto: Luka Zekovic

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića zbog članstva u kriminalnoj organizaciji kojom je rukovodio odbjegli Aleksandar Mrkić.

Taj tužilački akt dostavljen je podgoričkom Višem sudu, potvrdila je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba, koje se terete za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Veljović je uhapšen 24. jula prošle godine na Žabljaku, a tereti se za članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo ga tereti ga da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Mrkiću da švercuje cigarete.

Prema istim informacijama, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u tom nelegalnom poslu.

Nekadašnji prvi policajac negirao je krivicu, objasnivši pred specijalnim tužiocem da je Mrkića i njegove poslove službeno istraživao, a ne pomagao mu.

Osim Veljovića i Mrkića, ako se optužnica potvrdi, na optuženičkoj klupi biće i Arsenije Kalezić, Mujo Nikočević, Nikola Mrkić, Željko Bulatović, Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Sadig Elnagar, Nikola Bubanja i Stefan Bubanja.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva juče su se zvanično oglasili tim povodom, saopštivši da su sudu predali optužnicu protiv 15 osoba.

“Specijalno državno tužilaštvo je danas, Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 15 okrivljenih... za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A. M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V. V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca”, navodi se u saopštenju.

Objašnjava se da su u istrazi, takođe, prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni bivši direktor Uprave policije, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova:

“A koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla”.

Ko se za šta tereti

Veljović je optužen za zloupotrebu službenog položaja i članstvo u kriminalnoj organizaciji, dok se Aleksandar Mrkić tereti da je organizator kriminalne grupe, ali i za krijumčarenje.

Krijumčarenje se stavlja na teret i Nemanji Anđelkoviću i Arseniju Kaleziću.

“Za pranje novca okrivljeni su Mrkić Aleksandar, Kalezić, Elnagar, Bačilović, Nikola Bubanja, Stefan Bubanja, Bulatović Željko i Bulatovic Dušica”, kazao je izvor “Vijesti”.

Pritvor i suđenje u odsustvu

Vanraspravno vijeće Višeg suda produžilo je juče pritvor bivšem direktoru Uprave policije, na zahtjev SDT-a.

“U optužnici je predloženo da se okrivljenima V. V., N. M. i M. N. produži pritvor, a da se okrivljenima A. M., S. B., B. L., N. A., G. G., N. B. i S. E. koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu. Konačno, u optužnici je predloženo i da se okrivljenom S. B. izrekne mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta - prevoznog sredstva za koje postoji osnovana sumnja da je bilo namijenjeno za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje”, navodi se u saopštenju koje potpisuje tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Bonus video: