Ustavni sud: Produžavanjem pritvora Čađenoviću povrijeđena prava, jer nema dokaza da će pobjeći

U ustavnoj žalbi se ističe da su sudovi u osporenom rješenjima naveli okolnosti koje su u domenu pretpostavki, dajući uopštene razloge, iz kojih proizilazi da opasnost od bjekstva nije izvjesna i realna, već nemoguća

16912 pregleda 52 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ustavni sud Crne Gore, većinom glasova, usvojio je žalbu advokata Vasa Bečanovića, kojom je utvrđeno da su rješenjem Apelacionog suda Crne Gore o produživanju pritvora povrijeđena prava bivšem specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću.

„Utvrđuje se da su podnosiocu ustavne žalbe rješenjem Apelacionog suda Cme Gore, od 12. oktobra 2023. godine, povrijeđena prava i iz člana 29 stav 1 i 2 i člana 30 stav 1 i 4 Ustava Crne Gore i člana 5 stav 1 tačka c) i stav 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

U obrazloženju je navedeno da je Čađenović podnio blagovremenu i dozvoljenu ustavnu žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, od 15. septembra 2023. godine i Apelacionog suda Crne Gore, od 12. oktobra 2023. godine, zbog povrede prava iz odredaba člana 29 stav 1 i 2, člana 30 stav1 i 4 Ustava Crne Gore i člana 5 stav 1 tačka c i stav 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U ustavnoj žalbi se ističe da su sudovi u osporenom rješenjima naveli okolnosti koje su u domenu pretpostavki, dajući uopštene razloge, iz kojih proizilazi da opasnost od bjekstva nije izvjesna i realna, već nemoguća.

Takođe, ukazuje na to da je Evropski sud za ljudska prava naglasio da ozbiljnost i težina optužbi ne može da opravda produženje pritvora (Lijkov protiv Bugarske), a u osporenim rješenjima se ne navodi koje su to konkretne okolnosti koje ukazuju da bi podnosilac ustavne žalbe mogao pobjeći ukoliko se nađe na slobodi, jer opasnost od bjekstva mora biti konkretna i obrazložena, a ne apstraktna i paušalna.

Naveo je i da su sudovi u rješenjima zanemarili ustavno načelo srazmjernosti, iz odredbe člana 30 stav 1 i 4 Ustava Crne Gore, jer u odnosu na konkretan osnov za produženje pritvora nije pokazano da je primjena mjere pritvora neophodna za nesmetano vođenje krivičnog postupka, odnosno da je ona nužna i da predstavlja primjereno sredstvo za postizanje tog cilja. Advokat Bečanović je predložio da Ustavni sud usvoji ustavnu žalbu, ukine osporena rješenja i predmet vrati na ponovni postupak.

“Propustom postupajućih sudova da, bez valjanog obrazloženja i bez konkretizacije razloga ocijene osnovanost i nužnost produženja pritvora, podnosiocu ustavne žalbe su 112 povrijeđena prava iz odredaba člana 29 st. 1 i 2, člana 30 st. 1 i 4 Ustava i člana 5 stav 1 tačka c i stav 3 Evropske konvencije. Kako je u vrijeme donošenja ove odluke prestalo pravno dejstvo osporenog rješenja Višeg suda u Podgorici, od 15. septembra 2023. godine, to je Ustavni sud saglasno odredbi člana 76 stav 2 Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, ovom odlukom utvrdio povredu prava, navedenih u izreci”, piše u odluci Ustavnog suda Crne Gore.

Bonus video: