Odloženo suđenje Vesni Medenici, Jovanović: U vijeću sudije koje su donosile odluke da se Bevenji produži pritvor

Do sjura se očekuje da predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić odluči o zahtjevu za izuzeće postupajućeg tročlanog vijeća kojim predsjedava sudija Nada Rabrenović

9840 pregleda 14 komentar(a)
Medenica, Foto: Boris Pejović
Medenica, Foto: Boris Pejović

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore, Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim okrivljenima, danas je odloženo za sjutra u Višem sudu u Podgorici.

Razlog odlaganja današnjeg ročišta je prigovor advokata Miroja Jovanovića, branioca optuženog Marjana Bevenje, koji je istakao da su u vijeću sudije koje su donosile odluke da se Bevenji produži pritvor, zbog čega ne očekuje pravično suđenje.

Do sjura se očekuje da predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić odluči o zahtjevu za izuzeće postupajućeg tročlanog vijeća kojim predsjedava sudija Nada Rabrenović.

“U pitanju je neslavni evropski rekord, U odnosu na Bevenju za tri mjeseca odlučivano je o ukidanju pritvore 18 puta. Sutkinja Rabrenović odlučivala je o jemstvu, koje je odbila, drugi sudija iz vijeća odlučivao je o pritvoru četiri puta. Ja samo iznosim prigovor, odnosno primjedbu na sastav vijeća, ne očekujem pravično suđenje”, kazao je advokat Jovanović.

Nakon kraće pauze, sudija Rabrenović je saopštila da je prigovor advokata Jovanovića suštinski zahtjev za izuzeće vijeća.

“Predsjednik Višeg suda Boris Savić odlučiće o zahtjevu za izuzeće, naredni pretres je sjutra u 8.30 sati”, rekla je sudija.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”, za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica tereti se da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Navodi se da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita carinskim službenicima.

Bonus video: