Odbor će raspravljati o slanju desetina "neposlušnih" policajaca u druge opštine kako ne bi glasali

Među službenicima UP kojima su 30. avgusta 2020. pokušali da uskrate pravo glasa i aktuelni načelnik OB Kolašin Zoran Braunović

30144 pregleda 58 reakcija 34 komentar(a)
Laković, Foto: Luka Zeković
Laković, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković iniciraće da se na tom skupštinskom tijelu raspravlja o progonu desetina policajaca, koje su 30. avgusta 2020. godine šefovi rasporedili u druge opštine kako ne bi glasali, jer “nijesu bili poslušni”, kazao je on "Vijestima".

Laković je saopštio i da vjeruje da će dobiti podršku kolega:

“Vjerujem da će većinski stav biti da se sprovede predmetno kontrolno saslušanje, o čemu ćete biti naknadno obaviješteni”, odgovorio je taj poslanik Pokreta Evropa sad.

Desetine policajaca na dan parlamentarnih izbora 2020. godine su, rano ujutro, prije otvaranja birališta, preraspoređeni na navodne zadatke van mjesta boravka.

Najveći broj onih kojima su šefovi pokušali da oduzmu pravo glasa bio je u Podgorici, odakle su ih rasporedili u Danilovgrad, Cetinje, Kolašin...

Među onima koji su tog dana trpjeli mobing, diskriminaciju i kojima su pokušali da oduzmu Ustavom zagarantovano pravo da biraju je i aktuelni načelnik Odjeljenja bezbjednosti Kolašin Zoran Braunović.

Prema saznanjima Vijesti, upravo on je, u svoje i u ime kolega, još 2021. godine od skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu tražio da organizuju kontrolno saslušanje menadžmenta Uprave policije.

U dopisu poslatom tada parlamentarcima, a u koji su Vijesti imale uvid, piše da je mobing i diskriminacija nad jednim brojem službenika UP trajao duže, a da je kulminirao izbornog dana 2020. godine i da upravo ti ugnjetavani policajci žele da kandiduju kontrolno saslušanje inicijatora mobinga i diskriminacije.

“Menadžment UP je pokušao da nas, premještanjem na rad u druge gradove, onemogući da glasamo na parlamentarim izborima. Pokušaj im nije uspio zahvaljujući javnoj objavi zahtjeva da nam se omogući da ostvarimo pravo glasa, snimku službenika Centra bezbjednosti Podgorica koji je objavljen na društvenim mrežama i portalima i pritisku javnosti koji je uslijedio. Bez obzira što pokušaj nije uspio mi smo targetirani, nad nama je vršen mobing u produženom trajanju, pokušali su da nam uskrate Ustavom zagarantovano pravo glasa i u krajnjem, poniženi smo kao ličnosti. Mi smo nebitni, naš glas je nebitan”, piše u obrazloženju tog predloga.

Policajci su napisali i da tog dana nijesu imali problem samo oni zaposleni u podgoričkom Odjeljenju bezbjednosti, već i njihove kolege iz svih drugih odjeljenja i centara bezbjednosti:

“Slali su ih u druge gradove, ali se čuo samo glas službenika OB Podgorica. Ko je označio i odabrao službenike koje je trebalo onemogućiti da glasaju? Smatramo da se svi odgovorni moraju saslušati i procesuirati, kako bi se poslala poruka da se ništa slično nikada više ne dogodi”, piše u zahtjevu službenika UP...

Braunović je juče Vijestima potvrdio da je još ranije podnio predlog, ali i navode o mobingu nad njim i desetinama njegovih kolega. Ipak, kazao je da, kao policijski službenik, ne može govoriti za medije bez saglasnosti neposrednog rukovodioca i ministra unutrašnjih poslova.

Na dan parlamentarnih izbora 2020. godine Vijestima se obratilo više policajaca koje su nadređeni pokušavali da pošalju na, navodno izmišljeni teren, uz obavještenje da im ne mogu obezbijediti pravo na glasanje i da u tim opštinama ostaju do 22 sata.

Tada je dostavljen i snimak napravljen ispred podgoričke policije, na kom se vidi da jedan od policajaca poslatih “na teren” traži da mu se omogući pravo glasa, ali i da o tome obavijeste tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića.

Policija je tada tvrdila da ih u druge opštine šalju na osnovu utvrđenog plana aktivnosti, ali su odbili da odgovore ko je pravio selekciju službenika.

Nekoliko sati nakon otvaranja biračkih mjesta Nuhodžić je poručio službenicima UP da će im biti omogućeno da ostvare biračko pravo, bez obzira na radne zadatke i redovne aktivnosti.

Neki su se, međutim, jedva izborili za pravo da glasaju - ekipu poslatu u Danilovgrad kolege su vozikali teritorijom koja pripada toj opštini, a poručivali su im i da će se čitavog dana družiti.

Kada su tražili da im omoguće da pođu do biračkog mjesta, rekli su im da budu pametni i ne čine to, kazali su oni "Vijestima".

“Vozili su nas nekim seoskim putem do Ostroga, pa onda tražili da ručamo sa kolegama, na kraju, krenuli smo pješice da se vraćamo ka Podgorici, a bilo je i onih koji su tog dana završili u Hitnoj službi”, kazao je juče jedan od policajaca.

Bonus video: