Odloženo davanje završnih riječi optuženima za ubistvo Saše Klikovca

Razlog odlaganja suđenja je opravdani nedolazak okrivljenog Miloša Markovića

6626 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Iako je za danas u Višem sudu u Podgorici bilo planirano davanje završnih riječi tužioca i odbrane u predmetu optuženima za ubistvo Saše Klikovca u Zeti, predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović, odložio je ročište za 19. februar.

Razlog odlaganja suđenja je opravdani nedolazak okrivljenog Miloša Markovića.

Njegov branilac advokat Damir Lekić sudu je dostavio izvještaj ljekara specijaliste JZU Hitne medicinske pomoći u Podgorici, u kojem je navedeno da je Marković bolestan, ima veliki kašalj, povišenu temperature, te da je preporučeno da se danas testira na novi virus kovid 19.

“Meni je stric okrivljenog, ispred Osnovnog suda u Podgirici oko 10 časova, predao ovaj izvještaj ljekara", rekao je.

Sudija Radović je pročitao izvještaj ljekara specijaliste sa datumom od jutros 02. februar 2024. godine u 09.40 h. Inače, danas je glavni pretres počeo u 11, 15 časova. U izvještaju je navedeno da Marković ima produktivan kašalj, pritisak 130/90 i tjelesnu temperaturu od 37,8 stepeni.

Preporučeno je da u slučaju porasta temperature preko 38 stepeni, treba uzeti paracetamol od 500 miligrama. Potrebno je da se javi izabranom ljekaru i da se testira na “kovid 19”.

Državna tužiteljka Nataša Bošković sudu je predložila da okrivljenom Markoviću odredi pritvor zbog neopravdanog izostanka.

“Stekli su se zakonski uslovi da se odredi pritvor zbog izbjegavanja da dođe na suđenje. Ovo je svjesno izbjegavanje suđenja za koje je optuženi znao da će biti završna riječ”, rekla je tužiteljka.

Advokat Velibor Marković, branilac okrivljenog Miloša Markovića je kazao da je očigledno opravdan nedolazak imajući u vidu izvještaj ljekara specijaliste.

Sud je dao pauzu da odluči po predlogu tužiteljke. Potom je u nastavku glavnog pretresa odredio da se sasluša vještak sudske medicine dr Nemanja Radojević, da bi se izjasnio o zdravstevnom stanju optuženog, imajući u vidu izvještaj ljekara specijaliste.

Izjašnjavajući se da li je Marković bio sposoban da pristupi na glavni pretres i da učestvuje u svojstvu optuženog, dr Radojević je kazao da se radi o lakšem akutnom oboljenju, ali da treba da se testira na kovid 19.

“Ukoliko bude pozitivan, okrivljeni ne bi mogao da boravi u sudnici narednih sedam do deset dana”, kazao je vještak. Dodao je da na osnovu simptoma ne može se isključiti mogućnost da se radi o velikom kašlju, te da bi u tom slučaju oporavak trajao nešto duže nego kod kovida 19", rekao je.

Nakon ovakvog nalaza i mišljenja dr Radojevića, vijeće sudije Zorana Radovića odbilo je predlog tužiteljke da se odredi pritvor Milošu Markoviću.

Nakon odloenog ročišta advokatica Maja Turković izjavila je “Vijestima”.

“Završna riječ za mog branjenika Marka Šukovića bila je spremna za izlaganje na današnjem glavnom pretresu, ali kako pretpostavke za održavanje istog nijesu bile ispunjene zbog bolesti jednog od okrivljenih, vjerujem da će odbrana završno izlaganje iznijeti na narednom glavnom pretresu koji je zakazan za 19. februar”, navela je ona.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Marka Šukovića, Miloša Markovića, Ivana Milačića i Predraga Vukadinovića zbog članstva u kriminalnoj i ubistva Saše Klikovca u julu 2020. godine. Optužen je i Jovan Milković za nedozvoljeno držanje oružja.

Prema optužnici SDT-a kriminalnu organizaciju je formirao pokojni Alan Kožar po čijem nalogu je Marković 18. jula 2020. godine, ukradenim ,,golfom 3 “kojim je upravljao Šuković, došao ispred restorana ,,Kod Crnogorca” i sa zadnjeg sjedišta ,,na podmukao način i u prethodno obećanu nagradu u iznosu od 20.000 eura, pucao na Klikovca. Na Klikovca je pucano dok se nalazio za volanom svog automobila "citroen C3”.

Istražitelji su utvrdili da je Milačić bio zadužen za praćenje žrtve i nabavku opreme, maski i oružja, koje je nakon ubistva zakopao zajedno sa Šukovićem u zaseoku Poljice. Zadatak Vukadinovića je bio da pruža logističku podršku izvršiocima krivičnog djela, obezbjeđuje novac za rentiranje “štek stanova”.

Bonus video: