Suđenje za pljačku pošte i ubistvo Mrdaka, svjedok: Pljačkaši su viknuli "Daj pare" i čuo sam pucnje

Danas su svjedočili Olivera Mićović, Zorana Jelovac, Velimir Nikitović i Todor Mijatović

18664 pregleda 2 komentar(a)
Sa uviđaja nakon ubistva Mrdaka, Foto: Svetlana Mandić
Sa uviđaja nakon ubistva Mrdaka, Foto: Svetlana Mandić

Saslušanjem svjedoka danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje okrivljenima za pljačku Pošte i ubistvo Ljubiše Mrdaka u Nikšiću.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv sedmoro okrivljenih da su prilikom oružane pljačke Pošte u Nikšiću 20. oktobra 2021. godine, ubili radnika fizičkog obezbjeđenja „Security Guard Montenegro“ Ljubišu Mrdak.

Optuženi su Mitar Knežević iz Nikšića, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević. Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija, pri čemu je jedno lice lišeno života. Maskirani razbojnici su uz prijetnju oružjem od radnika obezbjeđenja, ukrali 423.000 eura.

Danas su svjedočili Olivera Mićović, Zorana Jelovac, Velimir Nikitović i Todor Mijatović.

Svjedok Todor Mijatović je danas drugačije svjedočio u odnosu na raniji iskaz. Odgovarajući na pitanja predsjednika vijeća sudije Veljka Radovanovića, svjedok je naveo da je iz straha ranije dao iskaz u nikšićku policiju, koji se razlikuje od današnjeg.

Mijatović je pojasnio da ga u višem državnom tužilaštvu nisu ispitivali, već da je samo pitan da li ostaje pri iskazu koji je dao policiji u Nikšiću. On je naveo da je sa Albijanićem je poslovao oko trgovine rakijom.

"Albijanića znam duži period, otkad držim radnju, priča je bila oko prodaje rakije. Sa Albijanićem sam bio ujutro od 9 do 10 časova, doručkovali smo i pričali o kupovini rakije. Tu je bio i moj prijatelj, koji je došao samnom. U 10.15 sati sam čuo za razbojništvo”, izjavio je svjedok u sudu. Dodao je da se prije toga rastao od Albijanića i vidio da je on krenuo ka Trebinju.

"Moram da naglasim da ja prethodni dan nisam mogao da se vidim sa Albijanićem i ja sam predložio da se vidimo sutra dan u resotranu "Vukov most", rekao je svjedok.

Potom je sudija Radovanović pročitao šta je svjedok izjavio ranije.

“U ranijem iskazu ste naveli da Albijanića poznajete nekoliko mjeseci, da niste imali njegov broj i da mu niste dali svoj broj i da ste toga dana obili saradnju sa njim, jer niste željeli da imate posla sa licima koja se bave nedozvoljenim radnjama. U današnjem iskazu ste rekli da Albijanića poznajete desetak godina,od kada imate prodavnicu, i da ste telefonom dogovarali da se nađete u restoranu, da ste dogovarali posao oko rakije i da vama nije taj dan odgovaralo da se nađete”, naveo je sudija.

Svjedok Mijatović je kazao da se desilo ubistvo i da su bili pretresi i da se prepao, da je dao ranije iskaz iz straha koji je suprotan ovome danas.

Svjedok Velimir Nikitović je kazao da ga tužilaštvo nije ispitivalo, već da ga je samo pitalo ostaje li pri ranijem iskazu. Naveo je da je bio kod Pošte kako bi primio invalidninu i da je čekao, da su se tu nalazili i drugi koji su čekali penzije.

“Stiglo je vozilo sa parama. Odmah za njim je došlo bijelo vozilo, iz njega su izašla četiri lica. Imali su neka đilad i maske, fantomke. Tada sam čuo: "Daj pare" i čuo sam pucnje. Niti poznajem ljude, niti sam im mogao vidjeti lica, ni oči. Stajala su po dva sa strane vozila. Bilo je automatsko oružje”, naveo je svjedok. Odgovarajući na pitanje suda kazao je da nije vidio ko je pucao u sada pokojnog Mrdaka.

“Kada sam čuo pucnje pobjegao sam. Bio sam na 20 metara od vozila, nisam vidio ko je pucao. Posle sam se vratio. Nisam ni sa kim pričao o ovome što se desilo”, naveo je svjedok.

On je na pitanje advokata Miloša Vuksanovića kazao da je prošlo pet minuta od kad se vratio na lice mjesta pa do momenta kada je došla policija.

Odbrana: Tužilaštvo improvizovalo istragu

Branioci optuženih istakli su da je Više državno tužilaštvo postupalo mimo zakona, jer nijesu ispitivali svjedoke.

Oni su ukazali sudu da se iz današnjeg iskaza svjedoka može zaključiti da ih tužilaštvo nije ispitivalo, već da je samo prepisalo izjave koje su dali u Centar bezbjednosti Nikšić.

"Za odbranu je posebno uznemirujuće dio iskaza svjedoka u kojem navodi da ga u tužilaštvu nisu ispitali, saslušali. To govori o tome kako se ova istraga vodila i što ukazuje na to da je tužilaštvo na više načina improvizovalo vođenje ovog postupka. Zato je upitan i kredibilitet iskaza svjedoka". naglasila je advokatica Maja Zeković.

Bonus video: