Odlučuje sud a ne ministar, Južna Koreja ima prednost?

Apelacioni sud ukinuo rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za ekstradiciju državljanina Južne Koreje toj zemlji ili SAD

36538 pregleda 10 komentar(a)
Do Kvon u Osnovnom sudu u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Do Kvon u Osnovnom sudu u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Apelacioni sud saopštio je juče da je za konačnu odluku o izručenju “kralja kriptovaluta” Do Kvona nadležan sud a ne ministar pravde, kao i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje, zemlja čiji je državljanin, Južna Koreja ili Sjedinjene Američke Države.

To bi moglo značiti da će ministar pravde Andrej Milović moći samo da proslijedi odluku suda kolegama u ovim državama, bez prava da odluči drugačije, kao u nedavnom slučaju turskog državljanina Binalija Camgoza, rekao je “Vijestima” pravni ekspert koji je želio da ostane anoniman.

Apelacioni sud ukinuo je prvostepeno rješenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi obje zemlje.

U saopštenju piše da je to učinjeno nakon sjednice vijeća 7. februara, kojim su uvažili žalbu branilaca Do Kvona i predmet vratili prvostepenom Višem sudu u Podgorici na ponovni postupak i odlučivanje.

“Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici Kv.br.1404/23 od 29. 12. 2023. godine, utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Južne Koreje okrivljenog Kwon Do Hyeonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Republike Južne Koreje i molbi Sjedinjenih Američkih Država. Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 ZKP-a, jer je izreka rješenja nerazumljiva, rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razloge za njegovo ukidanje”, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Objašnjavaju da prvostepeni sud nije imao u vidu da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku izručenja u kojem sud, saglasno članu 29 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju.

“Takođe, konstatovano je da prvostepeni sud nije na nesumnjiv način utvrdio redosljed prispijeća zamolnica Republike Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, što je jedan od kriterijuma prilikom odlučivanja u smislu člana 26 navedenog zakona, u slučaju kada izručenje istog lica traži više država”, stoji u saopštenju.

Ministar pravde Andrej Milović nagovijestio je u jednom medijskom intervjuu da će Do Kvona izručiti SAD-u.

“Vijesti” saznaju da je Južna Koreja prva dostavila molbu za izručenje Do Kvona.

Pravni ekspert sa kojim su Vijesti razgovarale rekao je da je kriterijum prvenstva izručenja po redosljedu prispijeća molbi za izručenje, osim u crnogorskom zakonu, propisan i u evropskom konvencijskom pravu i u bilateralnom ugovoru sa SAD iz prošlog vijeka, koji i dalje važi u Crnoj Gori, a da se svuda daje prednost državi koja je prva predala molbu.

“Ako izručenje istog lica traži više država zbog istog ili različitih krivičnih djela, prilikom odlučivanja o dozvoli izručenja uzeće se u obzir težina krivičnih djela, mjesto izvršenja, redosljed podnošenja zahtjeva, državljanstvo traženog lica, mogućnost daljeg izručenja drugoj državi, kao i druge okolnosti”, stoji u članu 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Uoči junskih izbora, tadašnji premijer Dritan Abazović, objelodanio je da je Do Kvon iz pritvora u Spužu njemu i tužilaštvu poslao pismo u kojem navodi da se sastajao sa budućim premijerom Milojkom Spajićem, kao i da mu je tražio finansijsku podršku za kampanju. Spajić je potvrdio da se sa njim sastajao u Beogradu, ali je negirao da je dobio bilo kakvu pomoć. Do Kvonov advokat Goran Rodić saopštio je da je njegov klijent tužilaštvu rekao da nije pomagao kampanju Pokreta Evropa sad.

Do Kvon i njegov saradnik prvobitno su negirali da su dokumenta lažna, ali su se kasnije predomislili i tokom sudskog procesa priznali krivično djelo i objasnili da su lažne pasoše Kostarike i Belgije nabavili preko agencije u Singapuru.

Osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja isprave, nakon čega je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici izjavilo žalbu na presudu, insistirajući da se postrože kazne.

Odluka suda je, međutim, potvrđena. Njegov saradnik Hon Čang Jon je u međuvremenu izručen Južnoj Koreji, jer ga SAD nijesu tražile.

Do Kvon je trenutno u ekstradicionom pritvoru, koji ističe polovinom ovog mjeseca, nakon čega mu je ostalo da izdrži ostatak od četrdesetak dana kazne za falsifikovanje isprave.

Do Kvona strane zemlje zvanično potražuju zbog kriminalnog udruživanja, i drugih krivičnih djela.

Svjetski mediji pišu da se sumnjiči za prevaru od 40 milijardi dolara, nakon kraha tera i luna tokena pretprošle godine.

Rodić: Bilo je pritisaka na sud

Advokat Do Kvona Goran Rodić rekao je “Vijestima” da je bilo pokušaja da se u javnosti nametne stav da ministar odlučuje o izručenju.

“Nastupi ministra u javnosti i određeni medijski spinovi su na određen način vršili pritisak na sud, prejudicirajući pravosnažnu sudsku odluku, u namjeri da se po svaku cijenu nametne stav da je ministar taj koji će donijeti odluku o izručenju. Ovo sve, uprkos tome što zakon u određenim situacijama propisuje da je sud nadležan za donošenje takve odluke, a ne ministar, rekao je Rodić.

Bonus video: