Suđenje za pljačku pošte i ubistvo Mrdaka: Sud odbio da Albijaniću ukine pritvor

Albijanićev advokat Miloš Vuksanović je rekao da su očekivali da sudsko vijeće uvaži praksu Evropskog suda za ljudska prava, koja ukazuje na to da ukoliko osnovana sumnja u toku glavnog pretresa opada, da bi optuženog trebalo pustiti da se brani sa slobode

12933 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj nakon pljačke pošte i ubistva Mrdaka, Foto: Svetlana Mandić
Uviđaj nakon pljačke pošte i ubistva Mrdaka, Foto: Svetlana Mandić

U nastavku suđenja u Višem sudu u Podgorici, okrivljenima za oružane pljačke pošte u Nikšiću i ubistva radnika obezbjeđenja Ljubiše Mrdaka, advokat Miloš Vuksanović predložio je ukidanje pritvora za njegovog branjenika Stojana Albijanića, što je sud odbio.

Optuženi su Mitar Knežević iz Nikšića, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević. Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija, pri čemu je jedno lice lišeno života. Maskirani razbojnici su uz prijetnju oružjem od radnika obezbjeđenja, ukrali 423.000 eura.

"Tražio sam ukidanje pritvora, smatrajući da se kao odbrana Stojana Albijanića i on lično osjećamo obmanuto od strane sudećeg vijećam imajući u vidu da se još u oktobru mjesecu, uslijed nedostatka valjanih dokaza i opadanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo, nagovijestilo da bi isti mogao biti pušten da se brani sa slobode. Takav ishod očekivao se nakon saslušanja svjedoka koji je potvrdio navode njegove odbrane, što se i desilo i u skladu sa svim ostalim dokazima. Svjedok je potvrdio da Stojan Albijanić nema nikakve veze sa krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret. Izvjesno je da kvalifikacija djela i navodne radnje Stojana Albijanića, kojeg ni jedan jedini dokaz ne povezuje sa pljačkom pošte i svim događajima vezano za tu pljačku, ne koresporendiraju i da naš branjenik nevin lezi u pritvoru", kazao je Vuksanović.

Dodao je da su očekivali da sudsko vijeće uvaži praksu Evropskog suda za ljudska prava, koja ukazuje na to da ukoliko osnovana sumnja u toku glavnog pretresa opada, da bi optuženog trebalo pustiti da se brani sa slobode.

"Odavno je jasno da je pritvor postao kazna prije kazne ili bolje reći u slucaju Stojana Albijanića - kazna zbog neopreznih navoda optužnice, koja je bez adekvatnog tretmana takva kakva je došla do faze glavnig pretresa - a nije smjela", istakao je Vuksanović.

Tužilac se protivio predlogu odbrane da se ukine pritvor Albijaniću.

Advokatica Maja Zeković je zatražila da se iz spisa predmeta jedan dio izdvoji.

"Kako se predmetni spisi koje je odbrana dobila u kopiji, sastoje od 4.500 hiljade neselektovanih dokaza, u kojim postoji preko trista službenih zabilješki bez poslovne oznake, odnosno bez broja, to najprije ukazujem da je iz ovako dostavljenih pismenih dokaza nemoguće pripremiti adekvatnu odbranu. Ono sto je mnogo važnije, to je da je u samoj optužnici predloženo ćak 77 službenih zabilješki bez poslovne oznake odnosno djelovodnog broja, a koje službene zabiljeske kao takve ne mogu predstavljati pravno valjan dokaz, niti je tehnički uopšte moguće izvoditi dokaz koji nema poslovnu oznaku, a u što se nadam da se i sam sud uvjerio prilikom pripreme za ovu fazu postupka. Tako da je od samo starta jasno da je ovom nezakonitom optuženju slijedila ne tužilačka, već krajnje upitna policijska istraga, budući da su se svi svjedoci na glavnom pretresu izjašnjavali da uopšte nisu saslušavani pred tužiocem, već samo u policiji", izjavila je Zeković.

Optužnicom je predstavljeno da je optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom planu, sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije i nakon pljačke Pošte. Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka Karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca "Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli, navodi se u optužnici.

Optužnicom je predstavljeno da je Albijanić 11. septembra po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip "Nissan Qashqai”, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice. Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke. U tom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su "Citroenom Cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Optuženi Zolak je u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao i trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem. Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra, oko 9 sati, optuženi su u džipu čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Shvativši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji h je jedan pogodio Mrdaka u grudi. Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Bonus video: