Mugoša pred Disciplinskim vijećem: Imovno stanje sutkinje Piletić ne odgovara njenim prihodima

Mugoša rekla da je samo izrazila sumnju da je odluka Apelacionog suda u predmetu "Državni udar" donijeta uz moguću korupciju

25100 pregleda 46 reakcija 36 komentar(a)
Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović
Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović

Sutkinja Višeg suda Suzana Mugoša pred Disciplinskim vijećem, pred kojim odgovara zbog tvrdnji da je kupljena presuda Apelacionog suda u predmetu "Državni udar", kazala je da imovno stanje sudije Apelacionog suda Seke Piletić koja je pisala drugostepenu presudu ne odgovara njenim prihodima. Dodala je da je samo izrazila sumnju da je odluka Apelacionog suda donijeta uz moguću korupciju.

Mugoša je istakla da je ovim povodom dala iskaz u Specijalnom tužilaštvu, pa nije htjela da odgovori na pitanje kad je stekla uvjerenje da je presuda Apelacionog suda kupljena.

Negirala je teži disciplinski prekršaj koji joj se stavlja na teret, da se neprimjereno ponašala na javnom mjestu, iznošenjem mišljenja o predmetu koji je u toku.

"Bila sam kući, ne na javnom mjestu kada sam dala izjavu novinarima, pa se nisam ponašala neprimjereno sudijskoj funkciji. Nisam ni iznijela mišljenje o predmetu ili ishodu postupka, već na optužbe koje su lična diskreditacija i to traje već sedam godina", kazala je Mugoša.

"To je bio moj vrednosni sud, koji je bio nužan", istakla je Mugoša.

Mugoša je kazala da nije mogla preći preko crvene linije da je korumpirana i da bi bilo neetično ćutati na navode predsjednika parlamenta Andrije Mandića da je kupljena njena, prvostepena presuda, zbog čega je prvi put javno reagovala.

Ovo je, kako kaže, bila zaštita njenog integriteta, objašnjavajući da je sutkinja Piletić pogrešno prenosila činjenice iz njene prvostepene presude i na tome zasnivala određene zaključke.

Mugoša je u svojoj odbrani kazala da se ne bi ni oglašavala javno da je Apelacioni sud oslobodio okrivljene, ali je umjesto toga vratio predmet Višem na šta ne postoji pravo žalbe, pritom je izuzeo iz daljeg postupanja bez obrazloženja.

Sutkkinja Višeg suda je detaljno članovima Disciplinskog vijeća objašnjavala koje su, po njoj, nelogičnosti u presudi Apelacionog suda, a što je čini neistinitom i nezakonitom.

Disciplinska tužiteljka Dijana Radulović je odgovorila da Mugoša nije dala nijedan dokaz da je presuda Apelacionog suda kupljena ili falsifikat. Dodala je da je Mugoša 24 sata, da je u tom svojstvu i dala izjavu medijima, te nema opravdanja što je bila kod kuće.

Predsjednik Disciplinskog vijeća je član Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika Fikret Kurgaš, sudija Apelacionog suda i član Sudskog savjeta Predrag Tabaš i sutkinja bjelopoljskog Višeg suda i član Savjeta Sanja Konatar.

Optužni predlog, kojim Mugošu terete da je počinila teži disciplinski prekršaj izjavivši kako i ona vjeruje da je presuda Apelacionog suda u predmetu "Državni udar“ kupljena, podnijela je disciplinska tužiteljka Dijana Radulović.

Disciplinska tužiteljka kao kaznu predlaže polugodišnje umanjenje plate 30 odsto, zbog toga što je javno komentarisala presudu koja nije pravosnažna.

Podsjetimo, Mugoša je u novembru prošle godine izjavila da je uvjerena je da je odluka Apelacionog suda, u predmetu "Državni udar" kupljena, te da je falsifikat službene isprave.

“To sam rekla i prije godinu, jer sudija koja je pisala drugostepenu odluku netačno i neistinito prenosi riječi i djelove iz prvostepene presude sa očiglednom namjerom da promijeni suštinu”, istakla je ona.

Mugoša je tada reagovala na izjave lidera NSD i DNP Andrije Mandića i Milana Knežević, u kojoj su istakli da treba saznati postoji li komunikacija između nje i Vesne Medenice a u vezi sa presudom za predmet "Državni udar”.

Bonus video: