Odloženo suđenje u predmetu „Florida“: Glavnom osumnjičenom sud da uruči optužnicu

Advokatica Bojanović je istakla da je okrivljeni Martinović porodičan čovjek, izdržava porodicu radeći kao pomorac, te da ima interes da se sudski proces što prije okonča

5408 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Viši sud (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Specijalno vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević danas je u Višem sudu u Podgorici za 11. april, odložila početak suđenja okrivljenima za šverc kokaina, u javnosti akcija poznata kao "Florida".

Razlog odlaganja ročišta glavnog pretresa je što je prije dva dana uhapšen okrivljeni Aleksandar Dimitrijević, koji je iz Italije deportovan u Crnu Goru.

Sud treba sada da mu uruči optužnicu i da bi se upoznao sa spisima predmeta.

Okrivljeni Dimitrijević se ranije zvao Saša Jeremić.

Advokatica Sanja Bojanović i advokat Miloš Vuksanović predložili su sudskom vijeću da se razdvoji postupak u odnosu na okrivljene Nikolu Martinovića i Jovana Ercegovića, koji se nalazi u pritvor.

Advokatica Bojanović je istakla da je okrivljeni Martinović porodičan čovjek, izdržava porodicu radeći kao pomorac , te da ima interes da se sudski proces što prije okonča.

Sudija je rekla da će naknadno odlučiti o predlozima odbrane. Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 27-člane kriminalne organizacije koju je formirao državljanin Italije Lućijano Kamporezi, zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Za članstvo u ovoj kriminalnoj organizaciji okrivljeni su Podgoričani Filip Radulović, Slavko Milić, Marija Radulović, Kotorani Dejan Golubović, Nebojša Pejović, Boško Vujović, Jovan Ercegović, Danilovgrađanin Nikola Grgurović i Radislav Vojičić.

Optuženi su i okrivljeni Italijan Stefan Angoti, Damjan Vukašinović, srpski državljani Stefan Martinović, Aleksandar Dimitrijević čije je prethodno ime Saša Jeremić, Ilija Andrić iz Herceg Novog, Podgoričanin Jovan Vlahović i Baranin Muzafer Lukač. Osim njih na optužnici su i Željko Dragišić, Andrija Mugoša, Dragoljub Živković, Mihailo Đorđević, Vasko Radonjić, Tripo Biskupović, Nikola Markić, Vidoje Latković, Nikola Martinović, Zoran Gojković i Dragan Mašanović,koji se nalaze na izdržavanju višegodišnjih zatvorskih kazni na Arubi pošto su ih tamošnje vlasti uhapsile u februaru 2020. godine na brodu ,,Aressa“ kojim su pokušali da prokrijučare 5,1 tonu kokaina u Evropu.

Okrivljeni se terete da su u okviru kriminalne organizacije sa jasno određenim ulogama i zadacima, učestvovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi.

“Aktivnosti nadležnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera rezultirale su otkrivanjem i zapljenom 592,9 kilograma kokaina na brodu „Yemeya“, krajem maja 2019. godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kilograma kokaina, na brodu u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26 kilograma kokaina, na brodu „Aressa“, tokom februara 2020.godine, naveli su ranije iz specijalnog tužilaštva.

Prema navodima optužnice, kriminalna organizacija koju je formirao Kamporezi, djelovala je od 2017. do 2020. godine u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Brazilu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kraljevini Španiji (Balearskih ostrva – Ibica i Palma de Majorka, Zelenortskih ostrva Cabo Verde Sao Vicente, Kanarska ostrva, Tenerife), te na teritoriji Karipskih ostrva (Aruba, Sab, Antigve i Barbude, Sv. Eustahije Sv. Martina), Portugala, Azorskih ostrva na Atlantiku i teritorijalnim vodama Obale Slonovače.

Bonus video: