Odgođeno suđenje Veljoviću, advokati: Potrebno na vrijeme dostaviti optužnicu

"Mi advokati nemamo nikakve veze sa odlaganjem suđenja, očigledno je da se u javnosti stvara fama da se glavni pretresi odlažu zbog advokata"

9116 pregleda 9 komentar(a)
Veljović, Foto: Luka Zeković
Veljović, Foto: Luka Zeković

Odgođeno je ročište za kontrolu optužnice protiv Veselina Veljovića i kriminalne grupe kojoj navodno pripada nekadašnji direktor Uprave policije, a u sudnici podgoričkog Višeg suda odbrana je optužila predsjednika vijeća Borisa Savića da im na vrijeme nije dostavljena optužnica.

To je kazao branilac optuženog Muja Nikočevića advokat Zdravko Begović, kojem je sudija Boris Savić objasnio kada je tužilački akt poslat odbrani.

Razlog odlaganja je zahtjev pet advokata iz odbrane za uvid u spise predmeta i kopiju istih. Oni su naveli da od strane suda nisu dobili pomenute spise, pa iz tog razloga nisu mogli da se pripreme za ročište.

"Mi advokati nemamo nikakve veze sa odlaganjem suđenja, očigledno je da se u javnosti stvara fama da se glavni pretresi odlažu zbog advokata. Treba povesti računa o tome da se advokatima omogući blagovremeni uvid u spise, jer ovako ispada da smo mi odgovorni za odlaganja, a suštinski nemamo veze s tim", kazao je Begović.

Veljović, koji je uhapšen 24. jula prošle godine na Žabljaku, optužen je za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije.

Po nalogu SDT-a lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja.

To tužilaštvo tereti ga da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete. Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu - švercu cigareta.

Zdravstveno stanje Veljovića ozbiljno narušeno

Branilac optuženog Veljovića, advokat Mihailo Volkov kazao je novinarima da je zdravstveno stanje Veljovića ozbiljno narušeno.

"Nadležni organ je ostao svaki put nijem na takvo ukazivanje. Njemu se stavlja na teret opasnost od bjekstva jer je ostvarivao međunarodne kontakte", rekao je Volkov, novinarima nakon ročišta.

On je pojasnio da međunarodne kontakte koje je Veljović ostvarivao su isključivo poslovne prirode kada je on obavljao funkciju direktora Uprave policije.

Advokati su novinarima saopštili da je njima u interesu da njihovi branjenici što prije daju svoje iskaze, te da oni nemaju nikakve veze za odlaganjem ovog ali i ostalih ročišta.

Bonus video: