Policajac crtao mete kolegama, slao ih na pogrešne lokacije da bi pomogao "kavčanima"?

Goranu Stojanoviću sudiće se zbog optužbi da je interese službe podredio organizovanoj kriminalnoj grupi Radoja Zvicera i Milana Vujotića

82234 pregleda 417 reakcija 47 komentar(a)
Stojanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Stojanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Podgoričanin Goran Stojanović upućivao je kolege iz policijskih patrola na pogrešne lokacije kako bi omogućio pripadnicima kavačkog klana da uspiju u namjeri da likvidiraju tadašnjeg šefa suparničkog klana Jovana Vukotića, a kriminalcima je i javljao gdje su i kako izgledaju inspektori koji su im bili za petama.

To se, između ostalog, navodi u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koju je potvrdio podgorički Viši sud.

Prema tim spisima, policajac zadužen za borbu protiv krijumčarenja droge, dvije godine odavao je povjerljive podatke šefovima kavačkog klana Radoju Zviceru i Milanu Vujotiću.

SDT tereti tog službenika Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad, da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, odnosno da je tokom 2020. i 2021. godine postao član kriminalne grupe koju su Zvicer i Vujotić formirali.

Navodno, on je preko kriptovane Skaj aplikacije primao i izvršavao naloge od Vujotića, a prihvatio je i da “stvara uslove za izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela” i na taj način, kako navodi SDT, kriminalnoj grupi olakšao pripreme za brojne pokušaje likvidacije visokopozicioniranih pripadnika škaljarskog klana Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Tužioci objašnjavaju da je taj okrivljeni, zloupotrebljavajući ovlašćenja koja je imao kao službenik Uprave policije, pomagao kavčanima da skriveni osmatraju i nišane Vukotića, i to tako što je kolege slao na druge lokacije, ali i da je članovima te zločinačke grupe javljao kretanje inspektora.

“Koristeći svoj službeni položaj, sam ili posredstvom drugih pripadnika Uprave policije, prikuplja informacije o kretanju, aktivnostima i pozicijama policijskih službenika, njihovom izgledu i rasporedu službe, te informacije o licima i vozilima iz službenih evidencija do kojih bi došao iskorišćavanjem službenog položaja, kao i druge povjerljive podatke i informacije i da o tome obavještava organizatora kriminalne organizacije”, piše u potvrđenoj optužnici.

Osim što je na zahtjev Vujotića kriminalcima prenosio kako izgledaju njegove kolege policajci koji su im bili na tragu i kuda se kreću, terete ga i da je samoinicijativno prenosio inofrmacije o više građana... To je činio zloupotrebljavajući službene kartice i naloge svojih kolega V. L. i R. Dž.

Članovima te organizovane kriminalne grupe SDT označava i Slobodana Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Stefana Kraljevića, Danila Bakića, Radovana Mujovića, Filipa Kneževića, Ratka Živkovića, Milutina Kneževića, Miloša Jovanovića, Milutina Čotara, Vladimira Vučkovića, Dejana Rutovića i Srđana Juriševića.

Prema dokazima SDT-a, ta kriminalna grupa planirala je da Vukotića likvidira dok se nalazio u Istražnom zatvoru.

Njeni članovi, piše, osmatrali su svoju metu i sobu u kojoj je, sakriveni vegetacijom u odvodnom kanalu za vodu, čekajući da se pojavi na prozor nakon čega su planirali iz puške s optičkim nišanom da pucaju u njega.

Oružje za likvidaciju, prema dokazima SDT-a, nabavio je Vujotić.

KRIMINALCE KRIO, KOLEGE PROKAZIVAO

Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu škaljaraca označeni su Goran Vukčević, Igor Terzić i još jedan zasada nepoznati član kriminalne grupe.

Prema tvrdnjama SDT-a, Stojanović je upravo toj dvojici 26. aprila 2020. godine pomogao da ostanu neotkriveni:

“Na Vujotićev zahtjev, suprotno interesima službe, iskorišćavajući svoj službeni položaj, policijske službenike UP - OB D. koji su na putu otkrili motocikl koji su koristili optuženi G. V. i I. T. za prevoz do mjesta sa kojeg su osmatrali oštećenog J. V. dok je boravio u Istražnom zatvoru u Spužu, kako bi ga lišili života, uputio na drugu lokaciju i time omogućio da optuženi V. i T., ostanu neotkriveni prilikom osmatranja oštećenog, te je tome obavijestio organizatora kriminalne organizacije optuženog M. V.”, piše u potvrđenoj optužnici.

U istom aktu objašnjavaju da je od tog dana do 5. maja 2020. godine, provjeravao i Vujotiću prenosio raspored službe danilovgradskih policajaca:

“Kako bi optuženi protiv kojih je podignuta optužnica, mogli neopaženo da preduzimaju radnje u cilju lišenja života oštećenog J. V. dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu”.

U spisima u koje su “Vijesti” imale uvid, opisuje se kako je Zvicer, sredinom marta 2020. godine, članovima grupe, putem kriptovane telefonske Sky aplikacije, poslao fotografiju skice na kojoj se vidi pozicija objekta u kojem se nalazio Vukotić na izdržavanju kazne zatvora i okolina, ali i poruke sljedeće sadržine:

“Obavezno je paljenje lažnjaka na kontra stranu. Ako bježite kolima, tu se mora paliti i kako dalje ne znam”, a zatim i poruku: “Palimo auto na izlaz od Spuža i to će da povede muriju”.

Tada je Vujotić napisao: “Nema više odlaganja jedne sekunde”, a onda ih, skupa sa Zvicerom kritikuje porukama: “Nemate vi samopouzdanja” i “Vjere u sebe nemate... to je ođe najviši problem”...

Stojanović je prvobitno uhapšen u martu 2023. godine, zbog sumnje da je dio takozvaog policijskog narko-kartela. Početkom godine pušten je iz pritvora i ponovo uhapšen na kapiji spuškog zatvora zbog novog krivičnog djela.

Obuhvaćen je u dvije optužnice specijalnih tužilaca...

Šefu klana špijao policijske akcije

Stojanović je posljednjeg dana 2020. godine upozorio jednog od šefova kavačkog klana da će policajci, kako bi spriječili likvidacije, provjeravati sve automobile proizvedene od 2012. godine.

“...Poslao (mu) fotografiju dopisa - operativne informacije UP, kojom je ukazano na potrebu pojačanje kontrole svih putničkih vozila 2012. godine proizvodnje i mlađe, bez obzira na druge karakteristike, te njihovih vozača i putnika, a u cilju preventivnog djelovanja i sprečavanja izvršenja teških krivičnih djela protiv života i tijela, te ga je na taj način obavijestio o planiranim službenim radnjama i aktivnostima Uprave policije”, piše u potvrđenoj optužnici.

Na Vujotićev zahtjev i narednih mjeseci je slao tom kavčaninu podatke iz policijkih baza...

Bonus video: