Kovač: Južna Koreja je prva tražila izručenje Do Kvona

"Bez namjere da na bilo koji način utičem na odluku suda u ovom predmetu, ali svjestan značaja samog postupka, svih okolnosti koje ga okružuju, kao i činjenice da je postupak dominantno trajao u toku mog mandata, ukazujem da je Ministarstvo pravde Republike Koreje prvo dostavilo molbu za izručenje"

12175 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Kovač, Foto: Luka Zeković
Kovač, Foto: Luka Zeković

Izručenje Do Kvona od Crne Gore prvo je tražila Južna Koreja, a tek nakon njihovog stigao je zahtjev i Sjedinjenih Američkih Država.

To je "Vijestima" saopštio bivši ministar pravde, Marko Kovač, u čijem mandatu su i stigli zahtjevi za ekstradiciju tog državljanina Južne Koreje.

"U odnosu na pitanja koja ste postavili, bez namjere da na bilo koji način utičem na odluku suda u ovom predmetu, ali svjestan značaja samog postupka, svih okolnosti koje ga okružuju, kao i činjenice da je postupak dominantno trajao u toku mog mandata, ukazujem da je Ministarstvo pravde Republike Koreje prvo dostavilo molbu za izručenje u postupku ekstradicije državljanina Republike Koreje Do Kvona", rekao je Kovač.

Kovač je objasnio i šta se uzima u obzir prilikom odlučivanja o dozvoli izručenja, a shodno članu 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima:

"Prilikom odlučivanja o dozvoli izručenja, pored prvenstva podnošenja zahtjeva, uzima se u obzir težina krivičnog djela, mjesto izvršenja krivičnog djela, državljanstvo traženog lica, mogućnost daljeg izručenja drugoj državi, kao i druge okolnosti", rekao je Kovač.

Viši sud u Podgorici donio je juče odluku da Do Kvon treba da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, koje ga terete za kriminalno udruživane i druga krivičnih djela.

Taj sud odbio je zahtjev Južne Koreje da se njima izruči navodni kralj kriptovaluta.

Savjetnica za odnose sa javnošću tog suda, Marija Raković, juče je za Vijesti kazala da će Apelacioni sud po službenoj dužnosti donijeti odluku u vezi rješenja Višeg suda da odbije zahtjev Južne Koreje.

Naglasila je da odluka o izručenju SAD-u nije pravosnažna, jer branioci Do Kvona imaju pravo žalbe.

Apelacioni sud ranije je saopštio da je za konačnu odluku o izručenju Do Kvona nadležan sud, a ne ministar pravde, a istakli su i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje, zemlja čiji je državljanin, Južna Koreja ili SAD.

Taj sud ranije je ukinuo prvostepeno rješenje kolega iz Višeg suda, kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi obje zemlje.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu, kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Bonus video: