Slučaj ubistva Vojičića i prebijanja Brkovića: I tužioci na Skaju traže biznismena

Više državno tužilaštvo saopštilo Vijestima da će iz SDT-a tražiti razgovore kavčana oko navodnog nalogodavca zločina iz 2006. “U tu svrhu od Specijalnog državnog tužilaštva zatražićemo transkripte, ukoliko iste posjeduju, a koji nam do sada nisu dostavljeni”, pišu u odgovoru Vijestima

59414 pregleda 124 reakcija 16 komentar(a)
Uviđaj nakon zločina u centru Podgorice 2006. godine
Uviđaj nakon zločina u centru Podgorice 2006. godine

Podgoričko Više državno tužilaštvo tražiće od kolega transkripte u vezi sa slučajem ubistva Srđana Vojičića i prebijanjem književnika Jevrema Brkovića.

To je odgovoreno Vijestima iz tužilaštva kojim rukovodi Lepa Medenica, apostrofirajući da ne znaju da li Specijalno državno tužilaštvo posjeduje te transkripte.

Tvrde da je taj predmet i dalje otvoren i da još tragaju za direktnim počiniocima ubistva...

Vijesti su u dva nastavka objavile transkripte komunikacija vođa kavačkog klana i sa njima povezanih policajaca u kojima tvrde da znaju ko je sve učestvovao u napadu na književnika, kada je fizički likvidiran njegov tjelohranitelj.

Taj dijalog na Skaj aplikaciji vodili su pripremajući se da ucjenjuju, kako tvrde, nalogodavca i njegove saradnike...

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet protiv okrivljenog Ž. V., zbog izvršenog krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu sa NN licima, na štetu lica J. B. i S. V., koji predmet je u fazi suđenja pred Višim sudom u Podgorici. Kako nisu identifikovani saizvršioci ovog krivičnog djela, taj predmet je i dalje aktivan u odnosu na NN saizvršioce, tako da će se preduzeti mjere i radnje u cilju potpunog rasvjetljavanja navedenog ubistva i u tu svrhu od Specijalnog državnog tužilaštva zatražiti transkripti, ukoliko iste posjeduju, a koji nam do sada nisu dostavljeni”, piše u odgovoru koji potpisuje tužiteljka Medenica.

Predmet je i dalje aktivan: Lepa Medenica
Predmet je i dalje aktivan: Lepa Medenicafoto: Boris Pejović

Pisac je napadnut 24. oktobra 2006. godine, ispred zgrade u kojoj je živio. Pokušavajući da ga zaštiti od napadača naoružanih metalnim palicama i vatrenim oružjem, stradao je Vojičić.

Zatvorska "saslušanja" i ucjene

Nakon 14 godina od zločina, vođa organizovane kriminalne grupe kavački klan Radoje Zvicer sagovornicima objašnjava da zna sve detalje o napadu i napadačima, a isto tvrdi i tadašnji policajac Ljubo Milović.

Zvicer dodaje da će im sve napismeno potvrditi i optuženi za saučesništvo u tom krivičnom djelu Željko Vuković, kojeg je u Istražnom zatvoru “saslušavao” njihov vojnik Mario Milošević.

Milošević, koristeći nadimak Hladni, šalje Zviceru poruku u kojoj mu objašnjava da je svojevremeno pitao jednog bivšeg policajca šta zna o tom slučaju, ali da mu je ovaj odgovorio da nema ništa s tim.

“Pitam ja davno .... za Žutog, kao tu je, treba li što kaže - ne, ne, nemam ja veze sa tim, ali fala brate kao da imam, zamisli džukelu”, piše Milošević.

“E, pa sad mu pošalji jednu sliku đe se on pominje, da ga imaš u šaci, nikakvi su”, odgovara Zvicer pod nikom Born.

6

miliona dobio je spor na ženu i prodaje onaj ... 3m, brada to sad uzima u ruke u ove mjesec dana, puta sve što ima još, treba da ga okinemo dobro tu parom pa onda kad uđe u kolo, ne puštati ga”, poručivao je Milošević predlažući da biznismena ucijene preko njegovog tjelohranitelja

Tokom razgovora pripadnici kavačkog klana prebrojavali su koliko je miliona eura zaradio biznismen - navodni organizator napada na pisca i planirali kojom cifrom da ga ucjenjuju. Istovremeno planirali su da i njegovog nekadašnjeg tjelohranitelja iznudom navedu da im namjesti nekoga od glavnih igrača škaljarske zločinačke organizacije - Milića Minju Šakovića ili Marka Ljubišu Kana.

“Može nam on predati Minju”, govori Zvicer.

“Može i Minju i Kana kad se nalaze onamo u Reževiće kod crkve, da oko postavimo, samo javi đe će se naći”, odgovara Milošević.

“Treba da ga o’kinemo dobro tu parom, pa onda kad uđe u kolo, ne puštati ga”, navodi u jednoj od poruka Mario Milošević.

Iz prethodne komunikacije policajca Ljuba Milovića i šefa te kriminalne grupe Radoja Zvicera proizlazi da oni znaju ko je sve učestvovao u napadu na književnika, kada je ubijen Vojičić.

Brković je na trinaestu godišnjicu ubistva Vojičića, izjavio da je motiv napada i likvidacije njegov roman Ljubavnik Duklje, u kojem je pisao o vezama tada vladajuće političke i biznis elite sa organizovanim kriminalom.

Uviđaj nakon zločina u centru Podgorice 2006. godine
Uviđaj nakon zločina u centru Podgorice 2006. godinefoto: Arhiva Vijesti

Zbog sumnje da je učestvovao u tom krivičnom djelu, Vuković je uhapšen dan nakon trinaeste godišnjice - 25. oktobra 2019. godine.

Viša državna tužiteljka Lepa Medenica tada je saopštila da su “intenzivne aktivnosti, prikupljene informacije i forenzički podaci” doveli do rasvjetljavanja tog zločina.

Istog dana tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković saopštio je da Vuković nije direktni izvršilac ubistva.

Tom Podgoričaninu sudi se u ponovljenom postupku, a prema optužnici on je 24. oktobra 2006. godine, u Ulici obala Ribnice, “sa još dva lica, po prethodnom dogovoru, umišljeno pokušao da ubije više osoba”.

“Okrivljeni je sa dva NN lica, naoružani pištoljem i metalnim šipkama, došao u Ulicu obala Ribnice u neposrednoj blizini broja 8, gdje se u mraku skrivao sa njima, čekajući dolazak oštećenog Brkovića i Vojičića, koji je bio u funkciji njegovog obezbjeđenja, znajući da moraju doći na to mjesto jer oštećeni Brković tu stanuje. U trenutku kada su oni došli vozilom ‘audi A6’, okrivljeni Vuković zajedno sa jednim NN licem, napali su Brkovića šipkama, tako što je zamahnuo i zakačio ga po glavi, ali je u daljem napadu bio spriječen, jer je Brković uspio da mu otme šipku i da ga obori, a za to vrijeme ga je NN lice udaralo metalnom šipkom u glavu i tijelo. Kada je Vojičić krenuo da pomogne Brkoviću, drugo NN lice je odmah u Vojičića, iz pištolja nepoznate marke, ispalio dva hica, od kojih je nastupila smrt”, piše u optužnici...

Bonus video: