Joanikije i nikšićki sveštenici pravosnažno oslobođeni optužbi da su kršili naredbe Ministarstva zdravlja

Vijeće Višeg suda kao neosnovano odbilo žalbu nikšićkog tužilaštva i potvrdilo presudu sudije Mirka Kojovića

40797 pregleda 318 reakcija 114 komentar(a)
Joanikije, Foto: Svetlana Mandić
Joanikije, Foto: Svetlana Mandić

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika pravosnažno su oslobođeni optužbi da su 2020. godine kršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se, skupa sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta - litije ulicama grada.

Odluku o tome donijelo je vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavala sutkinja Katarina Padalica, a u kom su bili Jovan Jovanović i Liljana Bulatović.

Oni su, nakon sjednice održane 24. januara, danas potvrdili presudu kolege iz nikšićkog Osnovnog suda, sudije Mirka Kojovića, koji se tokom izricanja oslobađajuće presude pozvao na domaće zakonodavstvo, međunarodne konvencije, kao i praksu i presude Evropskog suda za ljudska prava i slobode.

Istovremeno, kao neosnovanu odbili su žalbu Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću.

Mitropolitu, nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, i sveštenicima, Bobanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću, sudilo se zbog sumnje da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore i postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti.

Mitropolit Joanikije i sveštenici su nakon molitvenog hoda bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.

Bonus video: