Ivanović: Nije nastupila šteta za državu

Branioci okrivljenih tražili da se obustavi krivični postupak, navodeći da SDT nema dokaza protiv njihovih klijenata. Nekadašnji ministar poljoprivrede kazao da ne razumije optužnicu i konstatovao da su neki od kredita vraćeni u potpunosti

12121 pregleda 2 komentar(a)
Tražio da mu neko objasni za šta se tereti: Ivanović (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC
Tražio da mu neko objasni za šta se tereti: Ivanović (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC

Bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović izjavio je juče da ne razumije optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) o nezakonitoj dodjeli sredstava iz Abu Dabi fonda, jer su, kako je kazao, neki od kredita vraćeni u potpunosti, dok su ostali pokriveni kolateralom koji prevazilaze iznose datih kredita.

Na ročištu za kontrolu optužnice u Višem sudu u Podgorici, konstatovao je da nije nastala šteta za državu.

Osim Ivanovića, zbog optužbi za nenamjensko trošenje kredita od 50 miliona, optuženi su i nekadašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Budimir Mugoša, bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević i procjenitelj Milan Adžić.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić rekao je da ostaje pri navodima optužnice, navodeći da je u istrazi pribavljeno dovoljno dokaza za osnovanu sumnju za kontradiktorni postupak protiv tih optuženih.

Predsjednik vanraspravnog krivičnog vijeća, sudija Boris Savić najavio je da će u narednih 15 dana donijeti odluku da li će potvrditi optužnicu, obustaviti postupak ili pak vratiti na dopunu istrage.

“Objasnite mi šta se meni tačno stavlja na teret, jer ne mogu da rauzmijem o čemu se ovdje radi. Ekonomista sam, nisam pravnik pa neka mi to neko objasni, ako može”, zapitao je Ivanović.

Zatražio je da mu neko odgovori - kome je to donio korist u vezi kredita iz Abu Dabi fonda.

“Riječ je o šest kredita, od kojih su dva uredno vraćena, sa kamatom. Vraćanje jednog je u toku. Za tri kredita obezbijeđene su kolaterale, čije vrijednosti prevazilaze iznose datih kredita. Kako sam ja nekom pribavio korist, ako neko drugi nije pokrenuo postupak naplate kolaterala”, zapitao je Ivanović.

Branilac Ivanovića, advokat Dragoljub Đukanović ocijenio je da u konkretnom slučaju nema protivpravne imovinske koristi jer je svaki kredit bio obezbijeđen koleteralom.

Branilac bivšeg ministra Mugoše, advokatica Ana Stanković Mugoša istakla je da je riječ o politizovanom postupku, s obzirom da se njenom branjeniku pripisuje da je kriv iako on to nije “i za takvu tvrdnju SDT-a nema dokaza”.

Predložila je da SDT optužnicu vrati na ispravku i dopunu istrage, nakon čega bi Viši sud mogao donijeti jedinu i ispravnu odluku, a to je da se obustavi krivični postupak.

I branilac optuženog Vukčevića, advokat Zdravko Begović, zatražio je obustavu postupka, pojašnjavajući da je uloga Investiciono razvojnog fonda u procesu davanja spornih kredita bila formalno pravne prirode i da je zadnju riječ u ovom procesu imalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Nije posao IRF-a bio da utvrđuje kvalitet ponuđenog kolaterala već je to bila obaveza Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Posao IRF-a je bio da utvrdi da li je imovina kojom se garantuje opterećena”, naglasio je advokat Begović.

Branilac optuženog Radulovića, advokat Marko Radović, rekao je da je njegov branjenik pet dana prije podizanja optužnice saslušan kao osumnjičeni, a da se do tada u predmetu vodio kao svjedok.

“Tužilaštvo je moralo da izda naredbu za proširenje istrage, a ne da podiže optužnicu protiv Radulovića. Nije mu omogućeno da, kao osumnjičeni, predloži neke postupke ili svjedoke. Nije mi poznato da je traženo da se izuzmu njegovi iskazi u svojstvu svjedoka”, istakao je Radović.

Optužnica je podignuta protiv Ivanovića i Mugoše, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, prilikom raspodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017. godine.

Optužnicom je obuhvaćen bivši direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević i nekadašnji direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede Blagota Radulović.

SDT bivšeg direktora Investiciono razvojnog fonda Crne Gore Vukčevića tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi, a Adžića za krivično djelo - zloupotreba procjene.

Adžić je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba procjene, jer kako se navodi u optužnici, postoji osnovana sumnja da su svojim postupanjem pribavili korist privrednom društvu “IMGradina” DOO Rožaje. Sumnja se da su teško povrijedili prava i nanijeli štetu Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u postupku namirenja potraživanja iz Ugovora o kreditu iz datog kolaterala.

“U odnosu na okrivljena pravna lica ‘Vektra-Jakić’ DOO Pljevlja, ‘Milkraft Leche’ DOO Bijelo Polje, ‘HM Durmitor’ DOO Žabljak, ‘EKO-PER’ DOO Šavnik, ‘IMGradina’ DOO Rožaje i njihova odgovorna lica Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića, obustavljena je istraga za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti”, saopšteno je ranije iz SDT-a.

Radović: Optužnica se ne smije potvrditi

Advokat Marko Radović, branilac okrivljenog Blagote Radulovića, kazao je da je njegov branjenik prvo imao svojstvo svjedoka, a pet dana pred podizanje optužnice dobio je svojstvo osumnjičenog.

Naglasio je da je u tom slučaju SDT trebalo da donese naredbu o proširenju istrage, ali se to nije desilo.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić kazao je da je SDT procijenilo da ne treba pribavljati još dokaza, zbog čega je izostala naredba i podignuta je neposredna optužnica.

Advokat Radović je naveo da to što SDT nije smatralo da ne treba pribavljati još dokaza ne znači i da je odbrana bila istog stava. On je osporio i prevod dokaza koji su na stranom jeziku, navodeći da to nije radilo ovlašćeno lice, odnosno tumač, što je suprotno ZKP-u.

“Za zloupotrebu službenog položaja mora stojati odredba propisa ili zakona koju su okrivljeni prekršili, a toga nema, zato smatram da to ozbiljan nedostatak optužnice i da se ona mora vratiti na doradu, a sve i da se ispravi ona se ne smije potvrditi i ne smije doći do glavnog pretresa”, naglasio je advokat Radović.

Bonus video: