Radonjić tražio izuzeće sutkinje: Ponovo odgođeno suđenje Vesni Medenici, tužilac oštro negodovao

Tužilac je rekao da ima primjedbe na rad suda i konstatovao da je sutkinja pristrasna

12153 pregleda 19 komentar(a)
Vesna Medenica i Begović stižu na suđenje, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica i Begović stižu na suđenje, Foto: Boris Pejović

Specijalni tužilac Vukas Radonjić tražio je juče izuzeće sutkinje Nade Rabrenović, nakon što je odložila početak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i sutkinji Privrednog suda Milici Vlahović Milosavljević.

Tužilac je rekao da ima primjedbe na rad suda i konstatovao da je sutkinja pristrasna.

On se protivio predlogu koji je odbrana Medenice istakla, da se suđenje odgodi zbog nedolaska advokata Zdenka Tomanovića iz Beograda. On je sudu 26. februara poslao dopis, kojim je tražio odlaganje zbog bolesti.

Predlog za odlaganje suđenja podržao je i njegov kolega, advokat Zdravko Begović.

Sutkinja Rabrenović uzela je rokovnik da odredi novi termin suđenja, ali je tužilac odmah reagovao.

“Sudija, odmah ste uzeli rokovnik da zakažete novi pretres, a niste mi dali mogućnost da iznesem svoj stav. Protivim se da se suđenje odloži jer u zakonu piše da će se suđenje održati ako je zastupljena odbrana, a Medenca ima branioca. Sada hoćete da odložite suđenje iz nezakonitih razloga. Ovaj predmet je razdvojen da bi se brže sudilo, a evo mnogo duže traje nego onaj glavni. Ovaj predmet nije ni počeo sa suđenjem”, kazao je Radonjić.

Begović je pojasnio da je Tomanoviću, zbog ozbiljne povrede, ograničeno kretanje, zbog čega narednih 30 dana neće moći da pristupi sudu.

Begović je novinarima kazao da je uvijek bio prisutan u sudnici i da nijednom zbog odbrane Medenice nije odložen glavni pretres

Radonjić je kazao da je sve to tačno, ali i dodao: “Ali pitanje je hoćemo li da se držimo zakona ili ljudskih obzira? Prošli put je bio takav slučaj, niste postupili zakonito, hoćete li i ovaj put? Tražim Vaše izuzeće jer način na koji postupate mi ukazuje da ste pristrasni”, istakao je tužilac.

Sutkinja je najavila da će spise predmeta dostaviti predsjedniku Višeg suda u Podgorici sudiji Borisu Saviću, koji će odlučiti o zahtjevu za njeno izuzeće.

Optužnicom je predstavljeno da je Medenica, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, zloupotrebom službenog položaja putem podstrekavanja, navodno uticala i na sutkinju Vlahović Milosavljević da donese odluku u jednom predmetu u korist njenog kuma Rada Arsića, što je ova prihvatila.

Bonus video: