Camgoz na optuženičkoj klupi

Postupajući tužilac u ODT Podgorica podnio je optužni predlog protiv Camgoza, za produženo krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, kazao je Milanović. Tužilačkim aktom obuhvaćena je prijava za boravak tog državljanina Turske i osnivanje firme falsifikovanom putnom ispravom

36359 pregleda 38 reakcija 29 komentar(a)
Camgoza sprovode u ODT Podgorica, Foto: BORIS PEJOVIC
Camgoza sprovode u ODT Podgorica, Foto: BORIS PEJOVIC

Međunarodno traženom državljaninu Turske Binali (Deniz) Camgozu sudiće se pred podgoričkim Osnovnim sudom zbog optužbi da je koristio falsifikovani pasoš kako bi u Crnoj Gori prijavio boravak i osnovao firmu. Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Podgorica podnijelo je optužni predlog protiv tog bjegunca kojeg je Crna Gora odbila da izruči Turskoj, odgovorio je Vijestima rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović.

“Postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnio je optužni predlog protiv lica B. Č. Osnovnom sudu u Podgorici, za produženo krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, a odnosi se na prijavljene događaje u Budvi i Podgorici”, pojasnio je tužilac Milanović.

Uprava policije krajem januara i početkom februara protiv Camgoza je podnijela dvije krivične prijave.

Prvobitno, uhapšen je 30. januara po nalogu podgoričkog ODT Podgorica.

Nakon što su mu u Prihvatilištu za strance stavili lisice na ruke i pod jakim mjerama obezbjeđenja ga sproveli u policijsku stanicu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da je tokom 2022. godine, koristeći lažni pasoš, sa još jednim državljaninom Turske, osnovao firmu “Lion”.

Tužioci podnijeli optužni predlog: Milanović
Tužioci podnijeli optužni predlog: Milanovićfoto: Boris Pejović

Sudije Osnovnog suda u Podgorici tada su odbile predlog tužilaštva da odrede pritvor Camgozu, kojeg Turska potražuje zbog najtežih krivičnih djela.

Sedam dana kasnije Uprava policije podnijela je još jednu krivičnu prijavu protiv tog bjegunca. Tada su saopštili da je isto krivično djelo počinio i 9. juna 2022. godine.

“...Kada je predao zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Budva - prikazao je falsifikovanu putnu ispravu na ime Mehmet Ali Bajhan, ‘na koji je način doveo u zabludu službenike MUP-a koji su mu izdali dozvolu za privremeni boravak’”...

Tada su objasnili i da prema zakonima Crne Gore, Camgoz ne može dobiti odobrenje za privremeni boravak u Crnoj Gori budući da ne ispunjava nijedan uslov shodno Zakonu o strancima Crne Gore:

“... Ne posjeduje nijedan važeći lični identifikacioni dokument (ličnu kartu ili putnu ispravu) i drugi uslov da nije osuđivan ili da se protiv njega ne vodi krivični postupak u njegovoj matičnoj zemlji što je predstavljeno dokazima - raspisivanje međunarodne potjernice od strane Organa za sprovođenje zakona Republike Turske”.

Iz UP su poručili da službenici Sektora za borbu protiv kriminala nastavljaju aktivnosti u tom predmetu, kako bi identifikovali i procesuirali povezana lica:

“Koja su imenovanom direktno ili posredno pružala logističku podršku u sprovođenju kriminalnih aktivnosti radi ostvarivanja povoljnog položaja - dobijanja odgovarajuće dokumentacije i sticanja odgovarajućeg statusa u skladu sa pozitivno pravnim propisima Crne Gore”.

U policijskom saopštenju istakli su da je taj turski bjegunac prvo izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave za koje je pravosnažno osuđen, a potom sa istim dokumentom izvršio niz krivičnih djela.

Camgoz je prvi put u Crnoj Gori lišen slobode 6. jula 2022. godine u Podgorici.

Iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš u kom je upisano ime Mehmet Ali Bajhan, i da je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Turska.

Nakon izdržane zatvorske kazne određen mu je ekstradicioni pritvor, iz kog je nedavno izašao, kada je i premješten u Prihvatilište za strance, gdje je bio pod vanrednim mjerama obezbjeđenja.

Sudije jedno, Milović drugo

Ministar pravde Andrej Milović odbio je 22. januara da Turskoj izruči tog njihovog državljanina optuženog za više teških krivičnih djela, pravdajući svoju odluku narušenim zdravstvenim stanjem stranca i etničkom pripadnošću.

To je učinio iako je odluka Višeg suda još 1. juna 2023. godine postala pravosnažna, a kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju Camgoza.

Iz više nezvaničnih izvora “Vijestima” je rečeno da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) utvrdila da Camgoz predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Odgovarajući “Vijestima”, Milović je, međutim, kazao da nije morao da konsultuje tu službu prije donošenja odluke o ekstradiciji, jer njihovo mišljenje ne igra presudnu ulogu za izručenje.

Kasnije su pojasnili i da im tajna policija nije dostavila mišljenje da državljanin Turske ugrožava nacionalnu bezbjednost.

Milović je odluku donio tri i po mjeseca nakon što je Ustavni sud potvrdio da Camgoz treba da bude izručen Turskoj, da takva odluka redovnih sudova ne krši Evropsku konvenciju i da je ustavna žalba njegovih branilaca u cjelosti neosnovana.

Tu odluku donijeli su još 3. oktobra 2023. godine, kada su odbili ustavnu žalbu njegovih branilaca, advokata Marka Radovića i Miloša Vuksanovića.

Sudije Ustavnog suda u odluci navode da su ispitale i ocijenile da su interpretacije redovnih sudova, koji su ranije donijeli odluku o izručenju Camgoza, saglasne sa Ustavom sa aspekta zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Vijećem koje je donijelo tu odluku predsjedavala je sutkinja Desanka Lopičić, a činile su ga i sudije Milorad Gogić i Budimir Šćepanović.

Iako su sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, vijeća Višeg, Apelacionog i Ustavnog suda smatrale da je pretežnije postupanje po međunarodnoj obavezi izručenja od zaštite prava pojedinca, ministar pravde Andrej Milović donio je odluku da Camgoz ostane u Crnoj Gori.

Bonus video: