Osnovni sud u Podgorici: Za nasilje u porodici u posljednje tri godine izrečeno više od 47 godina zatvora

Formirano 236 predmeta zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici

11007 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Osnovnom sudu u Podgorici je od početka 2021. do kraja 2023. godine formirano 236 predmeta zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici protiv 238 okrivljenih osoba, od čega je 34 predmeta u radu, a u 202 predmeta je donijeta odluka, saopštio je taj sud.

Tako je, kako navode, u 102 predmeta donijeta presuda kojom su okrivljeni osuđeni na kazne zatvora u ukupnom trajanju od 47 godina i jednog mjeseca kazne zatvora, od čega je u šest predmeta izrečena kazna zatvora u prostorijama za stanovanje u ukupnom trajanju od jedne godine i devet mjeseci, izrečeno je 67 uslovnih osuda, dok su u sedam predmeta okrivljeni osudjeni na kaznu rada u javnom interesu, u ukupnom trajanju od 1.060 sati, a u jednom predmetu okrivljeni je osuđen na novčanu u iznosu od 3.000 eura.

U pet predmeta rješenjem je izrečena mjera bezbjednosti - obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, u tri predmeta je donijeto rješenje kojim se odbija optužni predlog, u jednom predmetu donijeto je rješenje o obustavi krivičnog postupka (usljed smrti okrivljenog), a u šest predmeta je donijeta oslobadjajuća presuda.

"U 36 predmeta izrečena je mjera bezbjednosti zabrane približavanja, zatim 17 mjera bezbjednosti obaveznog liječenja alkoholičara i narkomana, u jednom predmetu izrečena je mjera zaštitnog nadzora javljanja nadlažnom organu, u dva predmeta izrečena je mjera bezbjednosti udaljenje iz stana ili drugog prostora za stanovanje a u 8 predmeta mjera bezbijednosti obavezno psihijatrijsko liječenje", navodi se u saopštenju suda.

Bonus video: