Ukinuto rješenje Višeg suda o Do Kvonu: Molba SAD za pritvaranje nije molba za izručenje

Vijeće Apelacionog suda ocijenilo da je rješenje Višeg suda "zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 ZKP-a, jer nema jasnih i valjanih razloga o odlučnim činjenicama po pitanju redosljeda prispijeća zamolnica"

48844 pregleda 59 reakcija 22 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Do Kvon, Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud je, nakon današnje sjednice vijeća ,donio rješenje kojim je uvažio žalbu branilaca južnokorejskog državljanina Do Kvona, ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 20. februara i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Prvostepenim rješenjem Višeg suda dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Do Kvona, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Sjedinjenih Američkih Država, dok je odbijeno izručenje Do Kvona u skraćenom postupku po molbi Južne Koreje.

"Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 ZKP-a, jer nema jasnih i valjanih razloga o odlučnim činjenicama po pitanju redosljeda prispijeća zamolnica", navodi se u saopštenju.

Apelacioni sud je dodatno obrazložio odluku.

"Prvostepeni sud je naveo u obrazloženju rješenja da je zamolnica SAD-a za izručenje došla jedan dan ranije i to 27.03.2023. godine, u odnosu na zamolnicu Republike Koreje koja je prispjela 28.03.2023. godine, koji zaključak prvostepeni sud izvodi iz dopisa Ministarstva pravde od 13.02.2024. godine i iz akata na kojima su prijemni pečati sa datumima prijema. Međutim, nije dao razloge u pogledu sadržine akta Ministarstva pravde od 19.02.2024.godine i njegovih priloga, u kojem je navedeno da nije sporno da je preko Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Ministarstvu pravde dana 27.03.2023. godine dostavljena nota Ambasade SAD-a kojom se traži privremeno pritvaranje, a da je dan kasnije dostavljena nota Ambasade Republike Koreje koju prati molba za izručenje, ali da je Ministarstvo pravde Republike Koreje e-mailom dana 24.03.2023. godine dostavilo molbu za izručenje ovog okrivljenog na engleskom jeziku, a dana 26.03.2023. godine takođe e-mailom i na crnogorskom jeziku. Prvostepeni sud nije ovaj akt sa prilozima doveo u vezu i cijenio u skladu sa odredbom člana 6 stav 2 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima kojom je propisano da će domaći pravosudni organ postupiti po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć stranog pravosudnog organa i kad je zamolnica podnesena elektronskim sredstvom koje obezbjeđuje potvrdu o prijemu, ako može utvrditi njenu vjerodostojnost, a strani pravosudni organ je spreman da dostavi izvornik zamolnice u roku od 15 dana", navodi Apelacioni sud.

"Takođe, nejasni su razlozi zbog kojih prvostepeni sud akt SAD-a od 25.03.2023. godine (dostavljen ministarstvu 27.03.2023.godine), cijeni kao zamolnicu za izručenje, imajući u vidu da se istim traži privremeno pritvaranje, što su dva različita formalna akta u smislu člana IV Konvencije o izdavanju krivaca koja je zaključena između Kraljevine Srbije i Ujedinjenih američkih država iz 1901. godine, koja se ima primijeniti u konkretnom slučaju, a što je sve značajno zbog utvrđenja redoslijeda zamolnica za izručenje", dodaje se u saopštenju.

Rješenje Apelacionog suda sa bližim razlozima će, kako navode, biti objavljeno na internet stranici tog suda.

Bonus video: