Savić odbio predlog specijalnog tužioca za izuzeće sudije Nade Rabrenović

Vukas Radonjić tražio je izuzeće predsjednika vijeća sudije Nade Rabrenović, zbog sumnji u pristrasnosti odugovlačenja postupka u krivičnom predmetu protiv optuženih bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice i sudije Privrednog suda Crne Gore Milice Vlahović Milosavljević

6142 pregleda 12 komentar(a)
Savić, Foto: Savo Prelević
Savić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Višeg suda u Pogorici Boris Savić, odbio je predlog državnog tužioca upućenog na rad u Specijalije državno državno tužilaštvo Vukasa Radonjića za izuzeće predsjednika vijeća sudije Nade Rabrenović.

Tužilac Radonjić je 27. 02. 2024. godine, na odloženom ročištu glavnog pretresa u krivičnom predmetu protiv optuženih bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice i sudije Privrednog suda Crne Gore Milice Vlahović Milosavljević, zbog krivinih djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416., predložio izuzeće sudije Rabrenović.

"Odbija se kao neosnovan zahtjev državnog tužioca upućenog na rad u Specijalno državno državno tužilaštvo, Vukasa Radonjića za izuzeće predsjednika vijeća -sudije Nade Rabrenović od postupanja u predmetu poslovne oznake Ks.br.31/23", navodi se u rješenju Borisa Savića, predsjednika Višeg suda.

Na glavnom pretresu održanom dana 27. 02. 2024 godine, državni tužilac upućen na rad u Specijalno državno državno tužilaštvo, Vukas Radonjić tražio je izuzeće predsjednika vijeća sudije Nade Rabrenović, zbog sumnji u pristrasnosti odugovlačenja postupka. Predsjednik vijeća sudija Nada Rabrenović, u izjašnjenju je navela da ne postoje razlozi iz člana 38 Zakonika o krivičnom postupku zbog kojih ne može vršiti sudijsku dužnost u konkretnom predmetu. Nakon razmatranja spisa predmeta i ocjene navoda zahtjeva za izuzeće, a imajući pri tom u vidu izjavu sudije Nade Rabrenović predsjednik Višeg suda u Podgorici je našao, da zahtjev za izuzeće treba odbiti kao neosnovan.

Iz spisa predmeta i postavljenog zahtjeva za izuzeće, izjašnjenja sudije Nade Rabrenović proizilazi da ne postoji nijedan od razloga za njegovo izuzeće, predviđen u članu 38. Zakonika o krivičnom postupku, koji bi doveo u sumnju nepristrasnost u postupanju.

Neosnovani su navodi kojima se ukazuje na pristrasnost i nepravilnost jer sud vodi postupak u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti od kojih zavisi odluka, a eventualno nezadovoljstvo može biti predmet procesnih radnji koje podnosilac zahtjeva za izuzeće može preduzeti u cilju provjere zakonitosti odluke pred drugostepenim organom, jer način vođenja postupka sam po sebi, u odsustvu drugih okolnosti, ne može biti razlog za izuzeće postupajućeg sudije, a podnosilac zahtjeva za izuzeće ne navodi druge razloge za izuzeće osim sumnji u nepravilno vođenje postupka zbog odlaganja pretresa", navodi se u obrazloženju rješenja.

Bonus video: