Lekić: Vukadinoviću obrisana osuda iz kaznene evidencije

Viši sud u Podgorici je 23. februara donio rješenje u krivičnom predmetu formiranom po zahtjevu osuđenog Predraga Vukadinovića, za brisanje osude

9075 pregleda 8 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Advokat Damir Lekić, branilac okrivljenog Predraga Vukadinovića, obavijestio je danas sudiju Zorana Radovića da je izbrisana zatvorska kazna njegovom branjeniku Predragu Vukadinoviću.

Viši sud u Podgorici je 23. februara donio rješenje u krivičnom predmetu formiranom po zahtjevu osuđenog Predraga Vukadinovića, za brisanje osude.

“Osuda na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, izrečena osuđenom Predragu Vukadinoviću, presudom Višeg suda u Podgorici, 30. 01. 2019. godine, ime se brisati iz kaznene evidencije”, piše u rješenju.

U obrazloženju se navodi da je 15. 12. 2023. godine punomoćnik osuđenog Vukadinović Predraga, advokat Damir Lekić, podnio zahtjev za brisanje osude, po presudi Višeg suda, koja je postala pravosnažna dana 30.01.2019. godine. Ovom presudom, osuđeni Vukadinović oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 u vezi stava 6 Krivičnog zakonika Crne Gore i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci.

“Iz uvjerenja iz kaznene evidencije Ministarstva pravde od 26. 12. 2023. godine utvrđuje se da je Vukadinović Predrag osuđen presudom Višeg suda u Podgorici koja je postala pravosnažna dana 30. 01. 2019. godine. Iz dopisa UIKS-a od 24. 01. 2024. godine proizilazi da se Predrag Vukadinović, nalazio u njihovoj ustanovi po rješenju Višeg suda u periodu od 05. 04. 2018., do 02. 02. 2019., kada je po isteku kazne, pušten na slobodu. Napomenuli su da da se imenovani nalazi u Istražnom zatvoru Podgorica po rješenju Višeg suda. “Odredbom člana 492 ZKP-a propisano je ako nadležni organ ne donese rješenje o rehabilitaciji osuđeno lice može zahtjevali da se utvrdi da je rehabilitacija nastala prema Krivičnom zakoniku Crne Gore. Članom 119 stav 1 Krivičnog zakonika Cme Gore propisano je da se zakonska rehabilitacija daje samo licima koja prije osude na koju se odnosi rehabilitacja nijesu bila osudjivana ili koja su se po zakonu smatrala neosudjivanim. Dok je odredbom člana 119 stav 2 tačka 4 istog zakonika propisano da zakonska rehabilitacija nastaje ako lice koje je osuđeno na kaznu zatvora preko šest mjeseci do jedne godine, u roku od pet godina od dana kad je ta kazna izvršena, zastarjela ili oproštena, ne učini novo krivično djelo.

"Imajući u vidu činjenicu da je osuđeni Vukadinović kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci izrečenu pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici izdržavao u vremenskom periodu od 05. 04. 2018., do 02. 02. 2019., godine, vijeće nalazi da su u konkretnom slučaju, budući da je proteklo pet godina od dana kada je osuđeni izdržao kaznu zatvora, a u kom roku nije počinio neko drugo krivično djelo, ispunjeni su uslovi da se osuđenom Vukadinović Predragu navedena osuda po presudi Višeg suda, pravosnažna 30. 01. 2019. godine, briše iz kaznene evidencije”, piše u rješenju.

Bonus video: