Suzana Mugoša kažnjena zabranom napredovanja i 30 odsto na platu

U optužnom predlogu, disciplinska tužiteljka Dijana Radulović teretila je Mugošu za dva teža prekršaja jer je u novembru prošle godine novinarima izjavila da vjeruje da je presuda Apelacionog suda u predmetu "državni udar", kojom je ukinuta njena osuđujuća presuda - kupljen

45445 pregleda 147 reakcija 60 komentar(a)
Suzana Mugoša, Foto: Boris Pejović
Suzana Mugoša, Foto: Boris Pejović

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša kažnjena je 30 odsto na platu narednih tri mjeseca ali i zabranom napredovanja u naredne dvije godine, odluka je Disciplinskog vijeća Sudskog savjeta, nakon tajnog glasanja, kojim je predsjedavao Fikret Kurgaš.

Mugoši je kazna izrečena jer je tokom disciplinskog postupka utvrđeno da je počinila teži disciplinski prekršaj iz člana 108 stav tri tačka 13 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Mugoša ima pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Disciplinska kazna za Mugošu je uslijedila nakon prijedloga za pokretanje disciplinskog postupka pred Sudskim savjetom, koji je u novembru prošle godine, podnio predsjednik Višeg suda Boris Savić.

U optužnom predlogu, disciplinska tužiteljka Dijana Radulović tereti Mugošu za dva teža prekršaja jer je u novembru prošle godine novinarima izjavila da vjeruje da je presuda Apelacionog suda u predmetu "državni udar", kojom je ukinuta njena osuđujuća presuda - kupljena.

"Smatram da iz sprovedenih dokaza proizilazi zaključak o odgovornosti sudije za disciplinske prekršaje, koji su joj stavljeni na teret. Odbranu sudije cijenim neosnovanom. Predlažem disciplinskom vijeću da usvoji predlog i izrekne disciplinsku sankciju koja je predložena u optužnom predlogu", navela je Radulović.

Mugoša se branila pred Disciplinskim vijećem da je optuženi u slučaju "državni udar", lideri koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević, godinama napadaju zbog prvostepene presude kojom ih je osudila na po pet godina zatvora.

Bonus video: