Piperović: Arsenije Stanović se nalazio u stanju privremene duševne poremećenosti

Odbrana zatražila oslobađajuću presudu jer stanje duševne poremećenosti isključuje krivičnu odgovornost

18773 pregleda 106 reakcija 35 komentar(a)
Zoran Piperović, advokat okrivljenog Stanovića, Foto: Boris Pejović
Zoran Piperović, advokat okrivljenog Stanovića, Foto: Boris Pejović

Završnim riječima tužioca i odbrane u Višem sudu u Podgorici danas je okončano ponovljeno suđenje Arseniju Stanoviću, optuženom za ubistvo ukrajinske državljanke Anastasije Lašmanove, 11. maja 2018. godine.

Presudu koja je izrečena u septembru 2021., u podgoričkom Višem sudu, ukinuo je Apelacioni sud Crne Gore. Nakon toga, predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

U ponovljenom postupku, predsjednica krivičnog vijeća sudija Katarina Padalica, objaviće prvostepenu presudu 19. marta.

U završnoj riječi advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Stanovića, zatražio je od suda oslobađajuću presudu, a zatim je obrazložio.

“Tražio sam od suda da izrekne oslobađajuću presudu za optuženom Stanoviću zbog krivinog djela teško ubistvo Anastasije Lašmanove. Razlog zbog kojeg sam to uradio je stav vještaka ljekara neuropsihijatara, koji su istakli da optuženi Stanović nije mgao biti svjestan, da zadaje udarce oštrim predmetom Lašmanovoj, i nije mogao biti svjestan da ona trpi velike bolove i veliki strah. Ako je tako onda se on nalazio u stanju privremene duševne poremećenosti koje isključuje krivičnu odgovornost”, ističe Piperović.

Naveo je da “uprkos takvom izrečenom stavu, ljekari su kazali da je Stanović bio bito smanjeno uračunljiv, što je kontradiktorno".

“Sud ima pravo da iz prvog stava ljekara kojeg upitnim nije učinio ni Apelacioni sud kod prve žalbe Višeg državnog tužilaštva i da Viši sud donese odluku shodno tom stavu. Izrazio sam žaljenje zbog smrti jedne mlade osobe, ali sud je dužan da donese odluku shodno onome što je u spisima predmeta. Naglasio sam da sud ne treba da obraća pažnju na eventualnu reakciju čaršije koja može da bude razumljiva. Ali sud je dužan da donese odluku shodno stanju iz spisa predmeta, dopadalo se to javnosti ili ne”, zaključio je advokat Piperović.

"Prvostepenom presudom optuženi Arsenije Stanović oglašen je krivim zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 143 KZ CG i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici optuženom Stanoviću je bilo stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na svirep način iz člana 144 st.1 tač.1 KZ CG. Odlučujući o žalbama Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i advokata Zorana Piperovića, branioca optuženog Stanovića, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da su razlozi prvostepene presude nejasni i protivrječni u odnosu na sadržinu nalaza i mišljenja vještaka sudske medicine i Komisije vještaka koja je obavila sudsko-psihijatrijsko vještačenje optuženog, što predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 386 stav1 tačka 9 ZKP-a, zbog čega je bilo nužno ukinuti prvostepenu odluku", navedeno je tada u saopštenju Apelacionog suda.

U obrazloženju odluke da ukinu prvostepenu presudu, vijeće Apelacionog suda je ukazalo na protivurječnost u presudi.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Stanović 11. maja 2018. godine, u jutarnjim časovima, u Kotoru, naselje Dobrota, u iznajmljenom stanu oštećene Lašmanove, koji se nalazi u suterenu zgrade, na svirep način, sa umišljajem lišio života oštećenu, pri čemu je bio svjestan svog djela, čije izvršenje je htio.

On je u pomenutom stanu napao oštećenu, zadajući joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu tijela i najmanje 10 udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta.

U optužnici se dodaje da je okrivljeni bio svjestan da oštećenoj nanosi teške tjelesne povrede koje su praćene teškim bolovima i patnjama, da bi potom nastavio da muči oštećenu, svjestan da nastavljanjem mučenja može prouzrokovati smrt oštećene, pa je to i htio.

"Okrivljeni Stanović je tupo-tvrdim predmetom udario više puta u predjelu glave, usljed čega je nastupila smrt kod oštećene, od razorenja po život važnih moždanih centara, zbog preloma kostiju lobanje", piše u optužnici.

Stanović: Žao mi je Anastasije

Optuženi Arsenije Stanović se u završnim riječima obratio sudu i kazao da ostaje pri navodima svog branioca advokata Zorana Piperovića.

"Za mene ne postoji veća kazna od samog razloga što sam danas ispred Vas. Ne prođe dan da se ne pitam zašto i da li je moglo drugačije. Ja ću sa tim da živim. Žao mi je Anastasije, sve ljude koji je vole i moje porodice", rekao je Stanović.

Bonus video: